Taisin viime vuonna julistaa tämän alkaneeksi jo vähän aikaisemmin, mutta nythän kesä hellikin meitä pitkään. Tämä kuluva viikko on kuitenkin ollut niin selkeää sateista syksyä kuin vain olla voi! Niinpä on jälleen aika kaivaa järeän kaliiberin aseet esiin ja käydä taistohon pimeyttä vastaan.

Älkää ymmärtäkö minua väärin: Minä rakastan syksyä tasapuolisesti siinä missä kaikkia muitakin vuodenaikoja. Rakastan sen värejä, satoa, uuden alun tunnetta kesälomien loputtua, arkeen palaamista (vanha ei jaksa enää bailata kaikkia kesän kemuja läpi), viileyttä helteiden jälkeen, kerrospukeutumista sekä hämäränhyssyssä fiilistelyä. Pimeän kanssa on kuitenkin vähän niin ja näin. Päivät tuntuvat loppuvan kesken, kun miehen iltavuoron jälkeen ei enää näekään lähteä sienimetsään. Tulee muka kiire vähän kaikkeen, kun ilta illalta pimenee vain aikaisemmin. Märkyys ja kurainen maa ovat myös ikäviä, koska koiraperheessä ne tarkoittavat jatkuvasti ryönäisiä lattioita ja hiekan kulkeutumista sänkyyn asti.

Edellä mainitut ovat kuitenkin vain asennekysymyksiä, varsinainen kaamosmasennus ei. Mulla valon vähenevä määrä vaikuttaa aivoissa kenkusti yleensä pysyvän lumen saapumiseen asti. Terveyskirjaston mukaan noin 1% suomalaisista kärsii toistuvasta kaamosmasennuksesta ja jopa 10-30% lievempimuotoisesta kaamosrasituksesta. Olen omalla kohdallani ollut jo vuosia ihan hiton tympääntynyt tähän ilmiöön ja niinpä viime vuonna päätinkin ottaa siitä niskalenkin heti ensi metreillä, ja onnistuin! Viime syksy oli ensimmäinen hyvä syksy vuosiin.

2018-09-01 058809100073402699602..jpg

Uskoakseni kaamosmasennustaistossa onnistuminen oli monen eri asian summa. Olin oppinut voimistamaan itseäni kasvivoimilla ja antamaan valoa mielelle aromaterapialla. Olin tietoinen ayurvedasta ja syksyn viileyden vaikutuksesta doshaani vataan. Annoin myös itselleni luvan levätä, sillä syksyllä luonto valmistautuu lepoon, emmekä me ihmiset omista suuruudenhulluista kuvitelmistamme huolimatta ole ympäristöstämme mitenkään eriäväisiä osasia.

Löytyykö muita kaamoksen kanssa kamppailijoita? Kerro sinäkin omat vinkkisi tai tuntemuksesi Instassa, blogissasi tai täällä kommenttiboksissa. Pistetään viime vuoden tapaan vertaistukiryhmää (#kaamosmasennustaisto) pystyyn!

etusivulle