Sain keväällä mitä hienoimman kohteliaisuuden: Vaatteideni perusteella ei kuulemma arvaisi, miten karvaisen lauman keskellä elän! Tarraharja on siis ahkerassa käytössä ja valitsen aina vaateostoksilla materiaalit karvamäärän huomioiden, mutta ilmeisesti en myöskään kuljeta mukanani koirien hajua, vaikka meillä mamman rakkaat pikku puudelit saavatkin nukkua sängyssä ja köllöttää kainalossa sohvalla. Inhoan hajustettuja pyykinpesuaineita enkä ole koskaan käyttänyt myöskään huuhteluainetta. Sen sijaan olen useiden vuosien ajan raikastanut pyykkini eteeristen öljyjen avulla.

Yksinkertaisimmillaan pyykkikoneen huuhteluainelokeroon voi lorauttaa ihan pelkkää väkiviinaetikkaa, mutta tuoksujen ystävänä haluan pyykkiin etikan tuoman pehmeyden ja raikkauden lisäksi myös hivenen tuoksua. Lakanapyykille sopii esimerkiksi rauhoittava laventeli ja koirien petivehkeille sekä sohvanpäällisille raikas piparminttu. Omille vaatteille tämän hetkinen suosikkini on sitrusvivahteinen ja pirteä litsea cubeba (tunnetaan myös nimellä may chang).

20181003_101145_00019039734577487095773.png

Ohjeita on paljon erilaisia: Osa lisää seokseen myös vettä ja käyttää eteerisiä öljyjä enemmän tai vähemmän kuin minä. Omalle nenälle sopiva seos löytyykin parhaiten kokeilemalla. Kenties tykkäätkin sekoittaa piparminttua ja eukalyptusta samaan satsiin? Minä lorautan pyykkietikan aina suoraan pullosta huuhteluainelokeroon sen enempiä mittailematta, mutta koneen koosta riippuen käyttömäärä voi vaihdella esimerkiksi ruokalusikallisesta puoleen desiin.

Nättiin lasipulloon tehtyä pyykkietikkaa on kiva pitää esillä ja antaa vaikka lahjaksi, mutta yhtälailla sekoituksen voi tehdä suoraan sinne kaupan halvimpaan puolen litran väkiviinaetikkapulloon. Pyykkietikassa ei suositella käytettävän monoterpeenipitoisia sitrus- ja havuöljyjä kuten greippiä tai mäntyä, vaikka ne tuoksujensa puolesta olisivatkin houkuttelevia vaihtoehtoja. Nämä öljyt saattavat kuitenkin haurastuttaa pyykinpesukoneen muoviosia.

Onko pyykkietikka tuttu juttu? Ostatko sen kaupasta vai valmistatko itse?

etusivulle