Tiedätkö mitä on fytoterapia? Entä millaisia ovat fytoterapeutin työpäivät? Naturopaatti Anna Tuulia Mattsson on opiskellut Frantsilassa fytoterapeutiksi ja toiminut luontaisalan yrittäjänä jo kahdeksan vuotta. Tuulenpolun ensimmäisestä haastattelusta selviää muunmuassa millaiset asiakkaat saavat usein apua Anna Tuulian vastaanotolta ja mitä yrttituotteita hän itse eniten käyttää.

FYTOTERAPEUTTI

Mitä tarkoittaa fytoterapia?

Fytoterapia tarkoittaa kasvilääkintää. Fytoterapialla voi hoitaa sekä ihmisiä että eläimiä ja hoidot ovat hyvin kokonaisvaltaisia ja yksilöllisiä. Suomen luonnosta löytyy uskomattoman upea ”kotiapteekki” ja kannustankin ihmisiä kokeilemaan erilaisten kasvien hoitavaa voimaa. Osa yrteistä ja eteerisistä öljyistä on kuitenkin melko voimakkaita ja onkin syytä tietää, miten niitä käytetään turvallisesti. Tästä syystä on hyvä kysyä fytoterapeutilta, aromaterapeutilta tai muulta luontaisterapeutilta juuri sinulle sopivat yrtit, valmisteet ja käyttöohjeet annostuksineen.

Yrttejä voi käyttää sisäisesti esimerkiksi yrttiteen ja tinktuuroiden muodossa. Yrttejä voidaan hyödyntää myös jalkakylvyissä, kääreissä ja hauteissa. Fytoterapia ei kuitenkaan ole pelkästään yrttien avulla hoitamista vaan myös ravinnossa käytetyt kasvit ja marjat ovat osa sitä. Lisäksi fytoterapeutti voi käyttää hoidoissaan apuna kukkaterapeuttisia uutoksia tai aromaterapiaa.

Miten sinusta tuli fytoterapeutti? Mitä muuta olet opiskellut?

Päädyin opiskelemaan fytoterapiaa, koska minua on aina kiinnostanut luonnosta saatu apu. Olin jo opiskelemassa samassa paikassa eli Frantsilan Hyvän Olon Keskuksessa vyöhyketerapeutiksi ja kuulin fytokoulutuksen alkavan, kun vyöhykeopintoni olivat jo loppusuoralla. Päätin opiskella vielä fytoterapeutiksikin, jotta saan laajan tietämyksen myös siitä, miten voin yrttien ja kasvien avulla auttaa ihmisiä voimaan paremmin.

Ennen luontaishoitoon liittyviä koulutuksia valmistuin laboratorioanalyytikoksi Turun ammattikorkeakoulusta. Näiden lisäksi olen hankkinut lisäoppia erilaisin kurssituksin ja lyhytkoulutuksin, jotka ovat sisältäneet muunmuassa mielenterveysopintoja, ravintoterapiaa, rentoutustekniikoita sekä kiinalaista lääketiedettä. Olen suorittanut myös koululääketieteen perusteet.

Minulla on laaja-alainen osaaminen luonnonmukaisesta hoitamisesta. Toimin myös kokemusasiantuntijana, koska olen saanut itse suuresti apua erilaisista täydentävistä hoitomuodoista ja yrteistä sekä kasveista.

Mikä on erikoisalasi fytoterapeuttina? Millaisia asiakkaita sinulla käy?

Olen erikoistunut erilaisten traumojen aiheuttamien oireiden ja psyyken luonnonmukaiseen hoitamiseen. Tunteiden käsitteleminen ja tunnelukkojen avaaminen kehosta ovat toipumisen kannalta erityisen tärkeitä. Toivon antaminen, ihmisen kuunteleminen ja luottamus ovat aina läsnä hoidoissani. Tyypillisesti asiakkaina käy myös ihmisiä joilla on erilaisia kiputiloja, fibromyalgia, uniongelmia tai stressiä.

Missä työskentelet ja millaisia ovat työpäiväsi?

Työskentelen pääsääntöisesti Tampereella Tunnekeskus Lumpeenkukassa. Kerran kuukaudessa otan vastaan myös Turussa Hoitola Energeiassa. Näiden lisäksi teen hoitokeikkaa Frantsilan Hyvän Olon keskukseen Hämeenkyröön ja Tuomiston Kartanolle Sastamalaan erilaisten retriittien yhteydessä.

Hoitotyön lisäksi vedän luentoja ja workshoppeja ympäri Suomea erilaisista teemoista kuten unettomuudesta, yleisestä hyvinvoinnista ja negatiivisten tunteiden käsittelemisestä. Esittelen myös Frantsilan tuotteita.

Pidän siitä, että työpäivät ovat näin oman toiminimen omaavana hyvin vaihtelevia. Saan itse suunnitella työviikkoni sisällön. Tyypillinen työpäiväni kuluu asiakkaille hoitoja ja konsultaatioita tehden. Välillä taas pidän kotitoimistopäiviä, jolloin on tietokoneella sähköpostien läpikäymistä, sosiaalisessa mediassa oloa ja kirjanpidollisia töitä. Jos on työkeikkaa niin edellinen päivä kuluu luentomateriaalin läpikäymisellä, tavaroiden pakkaamisella ja rentoutumisella, reissupäivä taas luennon ja/tai workshopin vetämisellä. Joskus työpäivä voi mennä kotona blogin kirjoittamiseen, puhelimessa puhumiseen tai tukussa käymiseen.

Työpäiviäni ovat välillä myös eri yhdistysten kokoukset, palaverit ja seminaaripäivät. Olen Suomen Fytoterapiayhdistyksen hallituksessa, Siipesi Kantavat yhdistyksen hallituksen varajäsenenä ja Yhdistävä lääketiede ry:n sekä Luonnonlääketieteen keskusliiton jäsenenä.

Minulla on toiveena, että luontaisterapia-ala ja länsimainen lääketiede lähentyisivät toisiaan. Koen luontaisterapiahoidot länsimaisen lääketieteen tärkeänä täydennyksenä. Ne eivät siis ole kumpikaan poissulkeva vaihtoehto toisilleen. Ihmistä tulee hoitaa hyvin kokonaisvaltaisesti ottaen huomioon psyyken ja fyysisen voinnin lisäksi henkinen hyvinvointi ja erityisesti tunteiden vaikutus terveyteen. Eri yhdistysten kautta pyrin vaikuttamaan siihen, että täydentävät hoidot tulisivat osaksi virallisia hoitokäytäntöjä.

Yrittäjyys on elämäntapa ja siihen on oltava vahva kutsumus ja intohimo! Ilman niitä mielenkiinto ei välttämättä pysy ja stressi voi kasvaa liian suureksi. Tässä työssä on tärkeää osata priorisoida ja aikatauluttaa töitä itselleen sopivasti niin, ettei kuormitu liikaa. Tämän olen oppinut kantapään kautta. 😀

Mitkä ovat omat suosikkisi yrttituotteista ja eteerisistä öljyistä?

Syksyisin käytän aina Frantsilan Voimajuomaa, ettei syysväsymys iske. Kun on paljon pöpöjä liikkeellä voimaannutan immuunipuolustustani auringonhattu-uutteella.  Kamomillaa käytän usein niin teenä, yrttiuutteena kuin homeopaattisenakin valmisteena rauhoittamaan mieltäni ja kehoani. Kukkatipat ovat olleet myös suurena apuna omien tunteiden läpikäymisessä ja stressin hoitamisessa. Kasvoilleni käytän päivittäin kehäkukkavoidetta.

Ruoanlaitossa lempimausteitani ovat rosmariini ja inkivääri. Lisäksi tykkään käyttää aina jotakin viherjauhetta smoothien tai ruuan päälle ripoteltuna.

Eteerisistä öljyistä lempituoksuni ovat rosmariini, greippi, ruusu ja kardemumma. Näitä vaihtelen aina sen mukaan millainen oloni on ja mitä eniten kaipaan. Rosmariini laskee stressitasojani, greippi vilkastuttaa aineenvaihduntaani ja ilostuttaa mieltäni, ruusu taas hellii naiseuttani antaen rakkaudellisen olon. Kardemumma puolestaan auttaa, jos olen väsynyt tai hermostunut, koska se rauhoittaa oloa ja lisää ruokahalua. Minulla on nimittäin taipumus unohtaa syöminen, jos olen vähänkään väsynyt ja kiireinen.

Terveisesi lukijoille:

Yrttien voimalla kohti tasapainoista, tervettä ja hyvää elämää!

Suuri kiitos haastattelusta ♥

Aurinkoisesta Naantalista kotoisin olevan, nykyään Tampereella asuvan Anna Tuulian yrityksen nimi on Hyvänolon tuulia ja sen kotisivut löydät täältä. Kannattaa muuten käydä tsekkaamassa myös ihastuttavan Anna Tuulian oma blogi!

etusivulle