Halloweenin kunniaksi onkin hyvä hetki paneutua pelkäämiseen. Tästä tekstistä tuli tosi pitkä, mutta jos kärsit vaikeasta hammaslääkärikammosta, saat ehkä tästä uusia vinkkejä ja ainakin vertaistukea. Kerron ensin pelkoni tarinan, sitten annan 8 kohtaisen vinkkilistan pelon selättämiseksi ja lopuksi pohdin vielä, miten aistiyliherkkyys ja ahdistuneisuus saattavat liittyä pelon muodostumiseen.

Olen pelännyt hammaslääkäriä enemmän kuin mitään muuta oikeastaan koko elämäni ajan. Tuo pelko on myös hävettänyt mua aina ihan älyttömän paljon. Ala-asteella piti aina mennä luokkakavereiden kanssa pienryhmissä vuosittaisiin hammastarkastuksiin kouluajalla ja oli aivan karmaisevaa yrittää pitää itseään kasassa kun muita ei pelottanut yhtään. Nieleskelin itkua odotushuoneessa ja toivoin, ettei luokkakaverit kuulisi vollotustani hoitohuoneesta. En muista tunteneeni ketään muuta jolla olisi hammaslääkärikammo (tai ainakaan kukaan muukaan ei sitä kehdannut myöntää) eikä hammaslääkäreillä ollut asiaa kohtaan minkäänlaista ymmärrystä. Oikean auttamisen sijaan minua pidettiin useamman ihmisen voimin väkisin tuolissa kiinni ja hampaiden väliin ängettiin puupalikka, jotten saisi suuta suljettua.

Kun pakollisia hammaslääkärikäyntejä ei enää koulun puolesta ollut, ei mikään voima maailmassa voinut minua enää sinne pakottaa. Viimeisen viidentoista vuoden aikana olen syönyt pari antibioottikuuria tulehtuneen hampaan vuoksi ja ties miten paljon särkylääkkeitä, mutta en pystynyt edes ajattelemaan hammaslääkäriajan varaamista. Kun etuhampaastani lohkesi pieni pala, lakkasin vain hymyilemästä suu auki ja yritin peittää sen kädellä puhuessani. Hävetti ja särkyjä oli usein, mutta pelosta ei tuntunut olevan mahdollista päästä yli. Joskus uskaltauduin tutkimaan yksityisten hammaslääkäriklinikoiden sivuja, mutta hinnastot lannistivat nopeasti. Pari vuotta sitten sain käytyä Orionissa tarkastuksessa, pyysin nimenomaan pelkopotilaisiin erikoistunutta lääkäriä ja harkitsin ottaa lainan pankista jotta voisin hoidattaa hampaani yksityisellä, mutta vastassa olikin todella tyly naislääkäri, joten homma jäi sikseen.

Tämän vuoden vappuaattoiltana alkoi aivan järjetön hammassärky. Kuin leukaa olisi taottu palavalla naulalla. Vahvatkaan särkylääkkeet eivät vieneet kipua pois ja leuka turposi, eli hammas oli selvästi tulehtunut. Itkin vappupäivän kotona ja kun arki koitti kokosin kaikki voimani ja soitin kunnan särkypäivystykseen. Oli varmasti yksi elämäni pelottavimpia puheluita, mutta onneksi vastaamassa oli todella kiltti hoitaja, joka itkuni keskeltä mitä ilmeisimmin ymmärsi sanat tulehtunut ja kammo. Sain heti ajan ja hammas poistettiin. Hyperventiloin ja itkin ja tärisin hoitotuolissa niin, että lääkäri ei meinannut pystyä tekemään työtään, mutta kaikille korkeammille voimille kiitos siitä, että hän pysyi tyynenä eikä suuttunut. Hammas saatiin pois ja kun menin parin päivän päästä hoitajalle lyhennyttämään ikävästi kieleen tökkiviä tikkejä, uskalsin selviämiskokemuksesta helpottuneena varata samalla ajan perusteelliseen hammastarkastukseen.

Nyt olen käynyt hammaslääkärissä kahdesti ja viimeistä käyntiä oikein odottamalla odotin, sillä nyt etuhampaani on korjattu ja voin jälleen hymyillä leveästi! Ette usko miten vapauttava fiilis. Tai uskotte te, jos olette kärsineet samasta ongelmasta.

Vihjeeni muille pelkääjille:

1. Vaadi hyvää kohtelua. Kerro kammostasi heti aikaa varatessa. Jos soittaminen pelottaa, lähetä ensin sähköposti jossa selität tilanteesi, jolloin puhelimessa ei tarvitse viipyä. Tai pyydä joku tuttu soittamaan puolestasi! Painota, että kyseessä ei ole mikään pieni pelko vaan todella paha sellainen ja että haluat ehdottomasti lääkärin, joka ymmärtää asian.

Tämä vaihe on oikeasti se rankin, kun pitää käsitellä yhtä aikaa pelkoa ja häpeää ja myöntää ne, mutta vastaamassa on ammattilainen, joten sinulla on oikeus tulla kuulluksi ja kohdelluksi omien toiveidesi mukaan. On heidän työnsä tarjota niin hyvää palvelua, että koet olosi turvalliseksi.

2. Vaadi esilääkitys

Esilääkitys on mieto rauhoittava, joka vie pelolta pahimman terän pois. Jos olet kokeillut esilääkettä aiemmin ilman hyödyllistä vaikutusta, kerro tästä ja pyydä vahvempi annos tai eri lääke. Vaihtoehtoja löytyy.

Minuun esilääke vaikutti hyvin miedosti ja jännitin tuoliin menoa silti, mutta olo oli kuitenkin rauhallisempi kuin ilman lääkettä. Uskon, että kun onnistuneita hoitokertoja kertyy useampi, voin jättää lääkkeen kokonaan pois. Nyt alussa se on kuitenkin hyvä pelastusrengas.

3. Hyödynnä tuoksuja

Hammaslääkäriaseman haju on yksi karmeimmista mitä tiedän. Heti ovella se saa mieleni pakene-tilaan, maha kramppaa, pulssi nousee ja alan voida pahoin. Nyt olen alkanut ottaa mukaan mieltäni rauhoittavaa tuoksusekoitusta sisältävän pienen roll onin, jota haistelen odotushuoneessa. Omassa roll onissani on mm. laventelia ja kardemummaa, mutta myös vaikkapa mandariini, neroli ja appelsiini voisivat olla tosi hyviä tähän. Pääasia, että nenässä tuoksuu jotain muuta kuin pelko. Myös pelkäävälle lapselle oma tuoksu voi olla todella voimaannuttava ’taikapullo’, johon keskittyminen vie ajatuksen pois peloista.

Briteissä on tehty tieteellistä tutkimustakin eteeristen öljyjen käytöstä hammaslääkärikammon hoidossa ja esimerkiksi laventelin sekä appelsiinin teho on todistettu. Eteeristen öljyjen lisäksi erityisesti hydrolaatit eli kasvivedet ovat ihania ja hellävaraisia pelkotiloissa. Suihkuttelen kotona ennen lähtöä fiiliksen mukaan laventeli-, neroli- ja ruusuhydrolaatteja, mutta suihkutettavia tuoksuja en viitsi ottaa mukaan odotushuoneeseen, koska kaikki eivät niistä pidä. Roll onista tuoksu ei leviä häiritsemään muita.

4. Vaadi pintapuudutusaine ennen piikillä laitettavaa puudutetta

En ymmärrä miksi tätä ei tarjota pelkopotilaille automaattisesti! Mikäli siis pelkää neuloja tai kipua, kannattaa pyytää lääkäriä puuduttamaan ien ensin voidemaisella puuduteaineella. (Oma neulapelkoni on joskus ollut sitä tasoa, että olen paennut kuusivuotisneuvolassa rokotepiikkiä hoitohuoneesta terveyskeskuksen parkkipaikalle asti. Lähdin vain juoksemaan täysin paniikissa terkkarin ja äidin juostessa perässä.)

Puudutteen täytyy myös antaa vaikuttaa tarpeeksi kauan. Hoitoa ei saa aloittaa, ennenkuin puudute on alkanut todella toimia. Tämäkin vaihtelee eri ihmisillä, joten sano rohkeasti miltä sinusta tuntuu.

5. Vaadi nielaisu- ja hengitystaukoja

Mun hammaslääkäri ehdotti ihan itse tekevänsä niin, että laskee poratessa aina kolmeen ja pitää sitten pienen tauon. Välillä kaikki instrumentit otetaan suusta pois ja saa rauhassa vetää pari kertaa henkeä ja nielaista. Suosittelen tätä metodia lämmöllä.

6. Pyydä suojalasit tai ota omat aurinkolasit mukaan

Mikäli kirkas lamppu siis inhottaa sinuakin. Hammaslääkäri ei oo oikea paikka miettiä miten hölmöltä näyttää tuolissa arskat päässä maatessa, pääasia on että pystyt makaamaan siinä. Kaikki keinot käyttöön! Mulle annettiin tuoliin mennessä lasit heti pyytämättä, muuten en olisi tätä kohtaa ehkä keksinyt miettiäkään.

7. Kuuntele musiikkia tai vaadi lääkäriä selittämään kohta kohdalta mitä hän tekee

Moni tykkää peittää poran ja imurin äänet musiikilla, itse taas haluan ehdottomasti kuulla lääkärin selostavan tilanteen etenemistä koko ajan. Mieti tai kokeile kumpi sopii sulle paremmin.

8. Jos saat huonoa kohtelua, valita. Vaihda lääkäriä tai vaadi parempaa kohtelua samalta.

Lääkärit ja hoitajat ovat valinneet asiakaspalveluammatin joten sen mukaan heidän tulee käyttäytyä. En minäkään voi vanhustenhoitajana arvottaa ja valikoida asiakkaita sen mukaan, miten kivoja ja helppoja he ovat, vaan kohtelen jokaista tasapuolisesti ja yksilöllisesti.

Listan jokaisessa kohdassa lukee ihan tarkoituksella ’vaadi’. Sun tehtävä hammaslääkärissä ei ole olla mahdollisimman helppo potilas vaan saada arvoistasi hoitoa. Keinoja pelkojen hoitamiseen on ja sulla on oikeus saada apua!

Tunnen todella monta hammaslääkärikammosta kärsivää joiden traumat on peräisin nimenomaan ysärin kauhuhoitoloista, joissa lääkärit olivat sitä mieltä, että kammoista kärsivät on vaan ärsyttäviä ja tahallaan hankalia. Et todellakaan ole tämän asian kanssa yksin.

Mä sain kaikki tämän listan asiat ihan vaan nätisti pyytämällä ja toivon, että saan jatkaa saman kiltin hammaslääkärin ja -hoitajan hoidossa kunnes suu on kunnossa. Jos sulle kuitenkin osuu kohdalle joku asiaa ymmärtämätön, muista, että syy ei ole sinussa vaan hänessä. Ammattilaisen ei kuulu saada käytöksellään sua nolostumaan tai nihkeillä apukeinojen käytön kanssa. Olet maksava asiakas. (Ja nämähän ei todellakaan koske vain yksityisiä hammaslääkäriasemia, itsekin olen käynyt kunnallisella.)

Oon miettinyt aika paljon sitä, miten nää mun pelot lopulta pohjaa tosi paljon aistiyliherkkyyteen ja ahdistukseen. Hammaslääkärissä karmeaa on haju, kipu, poran tärinä, imurin tekemä (tätä en osaa edes selittää!) tunne suussa, silmiin paistava valo, kovat äänet, tukehtumisen tunne, se ettei voi hengittää ja nielaista normaalisti kun suu on täynnä instrumentteja sekä hoitajan ja lääkärin, eli kahden täysin vieraan ihmisen änkeminen niin lähelle, mun henkilökohtaiseen tilaan. Kun makaa tuolissa instrumenttipöydän alla ja kaksi ihmistä ronkkii suuta on olo todella alistettu eikä kontrolli tunnu olevan omissa hyppysissä. Ei sovi mulle. Vähemmän herkän ihmisen on varmasti todella vaikea ymmärtää miten tuollaiset asiat kuten ääni, haju tai valo voi olla niin häiritseviä, mutta se ei tee herkkien ihmisten kokemuksista yhtään epätodellisempia.

Mun hampaissa riittää paikattavaa ja hävetti tosi paljon antaa kenenkään tutkia ne. Suun terveys on kuitenkin kehoon ihan kokonaisvaltaisesti vaikuttava asia ja oon ihan äärettömän onnellinen, että mulla on viimein hoito alkanut. Jos kärsit itse peloista voit vaikka kopioida tän tekstin ja lähettää sen hammaslääkärillesi. Jos mäkin pystyin tähän niin uskon, että pystyy kaikki muutkin. Tsemppiä ja laita viestiä jos kaipaat vertaistukea tai haluat vaikka vinkkejä oman paniikki-roll onin tekemiseen.

U can do this!