Kun kasveja tislataan eteeristen öljyjen saamiseksi, syntyy ’sivutuotteena’ hydrolaatteja eli kasvivesiä. Hydrolaatit ovat erittäin turvallinen ja helppo tapa alkaa tutustua aromaterapiaan, sillä niiden kanssa ei tarvitse osata laskea laimennusten vahvuutta prosentteina tai miettiä kontraindikaatioita. Eteeristen öljyjen kanssa tulee tapauskohtaisesti olla hyvinkin tarkka, mutta hydrolaatit sopivat myös vauvoille, vanhuksille, raskaana oleville ja jopa lemmikkieläimille!

Alla esittelen kuuden suosikkihydrolaattini erilaisia käyttötapoja, mutta näiden kanssa voi olla myös hyvin luova. Kaikkia hydrolaatteja voi käyttää kasvovetenä (älä kuitenkaan suihki suoraan silmiin) ja monesta on iloa myös sisäisesti käytettynä, mitä taas eteeristen öljyjen kohdalla ei suositella.

Linkit vievät feeling.fi-sivustolle ja ohje tuotteiden tilaamiseen löytyy täältä, mutta postauksen neuvot toimivat totta kai myös muiden laadukkaiden merkkien tuotteilla.

Laventeli (lavandula angustifolia)

Laventelihydrolaattia voi käyttää eteerisen laventeliöljyn tavoin tuomaan parempaa unta ja rauhan tunnetta iltoihin. Briteissä tehdyssä tutkimuksessa laventelihydrolaatti havaittiin hyväksi myös saattohoitotilanteissa rauhoittavan ominaisuutensa ansiosta. Hydrolaatissa laventelin tuoksu on paljon miedompi kuin eteerisessä öljyssä, joten tämä voi miellyttää helpommin myös ihmisiä, joiden mieleen eteerinen laventeli ei ole. Laventelia käytetään mielen tyynnyttämisen lisäksi paljon myös ärtyneen ja kutiavan ihon rauhoittamiseen.

Kokeile näihin: Akneen ja epäpuhtaalle iholle rauhoittavaksi kasvovedeksi, auringon polttamalle iholle, lastenhuoneeseen hyvän yön sprayksi, ärtyneelle hiuspohjalle, parranajon jälkeen, ihottumiin, pelkoihin, ahdistukseen

Sitruunamelissa (melissa officinalis)

Sitruunamelissa on fytoterapiassa erittäin käytetty yrtti esimerkiksi erilaisissa rauhoittavissa teesekoituksissa ja aromaterapiassa sitä käytetään samoin tavoin. Hydrolaattina sen tuoksu ei ole yhtä kirpeä kuin tuoreessa yrtissä vaan melko mieto ja hentoinen, hyvin unisex. Itse vaihtelen fiiliksen mukaan laventelin, sitruunamelissan ja nerolin välillä kaivatessani lievitystä ahdistuneisuuteen.

Kokeile näihin: Kaamosmasennus, hermostuneisuus, ylivilkkaus ja keskittymisvaikeudet, huuliherpes, erilaiset pelot, partavedeksi

Ruusu (rosa damascena)

Ruusuvedellä on ihonhoidollisesti todella monia tarkoituksia. Sitä käytetään paljon vauvojen herkän ihon hoidossa ja tulehtuneen ihon rauhoittamisessa. Tämäkin tuoksu sopii loistavasti myös saattohoitoon ja erilaisten pelkojen, kuten synnytyspelon lievittämisen tueksi. Anti age-tuotteissa hyödynnetään todella usein ruusua ja ruusuvettä myykin aika moni luonnonkosmetiikkamerkki. Mielestäni tämä feelingin suihke tuoksuu aivan suosikiltani juhannusruusulta! Tyyneyttä, yhteyttä itseen ja romanttista tunnelmaa kaivatessani suihkutan usein ruusuhydrolaattia rintakehälleni ja keskityn hetkeksi silmät kiinni fiilistelemään sen tuoksua.

Kokeile näihin: Couperosa, tulehtunut iho, ruusufinni, ärtyneille ja väsyneille silmille (ruusuvedellä kostutetut vanulaput), suihkaus nieluun kurkkukivussa, stressi, kuohuviinin maustamisen (suihkaus suoraan lasiin), pelot, jännittäminen

Rosmariini (rosmarinus officinalis)

Mikäli edustat ayurvedisesti kapha-tyyppiä voisi tämä olla juuri sinun hydrolaattisi! Rosmariinin tuoksu on loistava puhdintuoja, se virkistää erityisesti aamuisin ja työskentelyn ohella. Sitä on pidetty antiikin ajoista opiskelijoiden ja hyvän muistin yrttinä. Rosmariini on myös yksi käytetyin rohto ärtyneen ja rasvoittuvan hiuspohjan hoitoon.

Kokeile näihin: Aamun herättäjäksi, väsyneille jaloille (suoraan suihkien tai muutama rkl jalkakylpyveteen), muistin virkistykseksi kokeisiin lukiessa, rasvoittuvan ihon kasvovedeksi, hiusvedeksi

Piparminttu (mentha x piperita)

Jos edellinen kasvivesi olisi kaphan, voisi tämä taas olla tulisen pittan suosikki. Piparminttu on hyvin viilentävä ja tuliselle tyypille se voisi tuoda tarvittavia pysähdyshetkiä tunteiden kuumetessa liikaa. Tämä on loistava myös piristämään kun tietokoneella työskentely alkaa vääntää silmiä näyttöruudun muotoiseksi tai yövuoron viimeisillä tunneilla hereillä pitämään. Tuoksun puolesta tämä voisi kelvata käyttöön myös aknen kanssa kamppaileville teinipojille. Viime kesän superhelteet ovat enää muisto vain, mutta ensi kesää ja etelänmatkoja varten tämä kannattaa todella painaa mieleen. Ja mieheni tykkää käyttää tätä vilvoitteluun riehuttuaan bändinsä keikalla!

Kokeile näihin: Päänsärkyyn (ohimoille, kasvoille, niskaan), akneiholle (!), kuumottaville ja väsyneille jaloille, suonikohjuille, pahoinvointiin, kireälle ja liian tuliselle mielelle, hengitystä raikastavaksi suusuihkeeksi, saunan jälkeen ja helteillä virkistämään

Neroli eli appelsiininkukka (citrus aurantium)

Tämä on ehkä mun suurin rakkauteni aromaterapian maailmassa. Tuo 100ml pullo kestää mun käytössä juuri ja juuri kuukauden. Tätä käytän jännitykseen, ahdistukseen, levottomuuteen, ajatusten harhaillessa, superkuivan ihoni kosteuttamiseen, muuten vaan ja ihanan tuoksun vuoksi. Sopii kaikille, mutta ehkä ihan erityisen hyvin meille vata-tyypeille!

Kokeile näihin: Parranajon jälkeen, esiintymis- ja koejännitykseen, muuttoon tai muuhun uuteen tilanteeseen negatiivisesti reagoivalle kissalle, lapsille joilla häiritsevää levottomuutta tai hankaluutta tunteiden säätelyssä, partavedeksi, herkän ihon kasvovedeksi, rauhattomien vauvojen kylpyveteen, ’mörönpoistosuihkeeksi’

Puhtaiden hydrolaattien ongelmana on niiden heikko säilyvyys.  Aitoon hydrolaattiin ei tule lisätä alkoholia tai säilöntäaineita ja vain käsittelemätöntä hydrolaattia voi käyttää limakalvoille tai sisäisesti. Hydrolaattia ostaessa kannattaakin tsekata inc-lista tarkkaan! Säilyvyyden kannalta paras myyntipakkaus on tumma, lasinen, ei kovin suuri suihkepullo.

Puhtaille hydrolaateille luvataan avaamishetkestä 8 viikon säilyvyysaika jääkaapissa tai muussa viileässä tilassa säilytettynä. Toisaalta tämä vain parin kuukauden käyttöaika rohkaisee käyttämään hydrolaattia ahkerasti ja näin siitä tulee myös hyödyttyä arjen ilona sen sijaan, että ihanasti tuoksuvia aarteita säästelisi vain erikoistilanteisiin. Hydrolaatti on PH-arvoltaan aina happaman puolella ja niiden tuoksu ei vastaa täysin saman kasvin eteerisen öljyn tuoksua, koska ne sisältävät vain hyvin pienen määrän eteeristä öljyä kasvin vesiliukoisten ainesosien ohella. Mulla on nää kaikki kuusi hydrolaattia rivissä jääkaapin ylähyllyllä ja käytän niitä paljon tiheämmin kuin vastaavia eteerisiä öljyjä, juurikin helppouden ja hellävaraisuuden ansiosta.

Onko aromaterapia sulle jo tuttua huttua vai ihan uusi kiinnostuksen kohde? Mistä haluaisit mun kirjoittavan seuraavaksi? Mikäli aromaterapia kiinnostaa, käy ihmeessä tykkäämässä Tuulenpolusta myös Facebookissa ja Instagramissa.

lähteet: Frantsilan aromaneuvojakoulutus & http://www.feeling.fi

 

etusivulle