AROMATERAPIAN ALKEITA (TUOKSUVA KAAMOSKALENTERI 2)

Mitä, miksi, miten, paljonko maksaa?

Armas sisareni käski minun vastata näihin kysymyksiin, kun en tiennyt mitä kaikkea tähän postaukseen kirjoittaisin. Loppupäästä postausta löydät myös sanaston sekä helpot eteeriset öljyt aloittelijalle.

Kyselin aiemmin tällä viikolla Instagramissa seuraavan blogipostauksen toiveaihetta, ja äänestyksen voitti aromaterapian alkeet. En muuten yhtään tajunnut miten laajaksi tämä postaus yrittäisi paisua. Livenähän tavallinen peruskurssi kestää ainakin sen kaksi päivää, joten ei tästä ihan yhdellä postauksella voisikaan selvitä! Koitan kuitenkin koota tähän postaukseen erittäin tiivistettynä hieman aloittelijan infopakettia.

Linkit vievät feeling.fi-sivustolle ja ohje tuotteiden tilaamiseen löytyy täältä, mutta postauksen neuvot toimivat totta kai myös muiden laadukkaiden merkkien tuotteilla.

Tästä postauksesta, jos jostain, olisi myös tosi kiva kuulla palautetta, sillä joskus kun olen opiskellut tarpeeksi, haluaisin alkaa opettaa aromaterapiaa itsekin. Saitko tästä mitään irti? Luontaishoidot, aromaterapia mukaan lukien, on ollut mun kiinnostukseni kohteena jo niin kauan, että huomaan pitäväni monia perusasioita ihan itsestäänselvyyksinä ja hämmennyn, jos joku ei tunnista esimerkiksi siankärsämöä tai tiedä, mihin laventelin eteeristä öljyä käytetään. Mutta antakaapa minulle maailmankartta niin hämmennän teidät sillä, miten vähän tiedän mistään, mikä minua ei kiinnosta 😀 Esimerkiksi maantiedossa olen suorastaan naurettavan huono. Luonnonvaratuottajan opintoihin kuuluvan yrttikurssin kasvit sen sijaan opettelin ihan mielenkiinnosta myös latinaksi, vaikkei sitä vaadittukaan.

Mä olin aina ihan varma, etten tuu kiinnostumaan kemiasta tai prosenttilaskuista, mutta niitäkin aromaterapia pitää sisällään, kun siihen alkaa oikeasti syventyä. Ja juuri siksi suosittelen lämmöllä varsinkin herkkiä ihmisiä ja lapsiperheitä kokeilemaan aluksi käyttövalmiita tuotteita kuten balsameita, ihonhoitotuotteita sekä erityisen hellävaraisia hydrolaatteja. Valmiissa tuotteissa ja tuoksusekoituksissa on ammattilaisten valmiiksi miettimä koostumus ja eteeristen öljyjen yhteensopiva sekoitussuhde. Puhtaiden eteeristen öljyjen käytöstä ja omien reseptien kehittelystä enemmän kiinnostuneille suosittelen jonkin hyvän aromaterapian peruskurssin käymistä.

Huom: Hyvässä aromaterapia-koulutuksessa ei keskitytä hehkuttamaan yhden tuotemerkin tuotteita ja haukkumaan muita. Kouluttautuneen aromaterapian ammattilaisen kurssilla ei myöskään kehoteta käyttämään eteerisiä öljyjä iholle laimentamattomana tai juomaan niitä esimerkiksi tipan vesilasiin lisäten. Laadukkaita eteerisiä öljyjä löytyy monelta eri valmistajalta, joten on täyttä markkinointipuppua, että jonkin yhden merkin tuotteet olisivat ainoita oikeita ja toimivia ja siksi muihin merkkeihin verraten poskettoman hinnan arvoisia. Suosittelen, että tarkistat aina kouluttajan koulutuksen ja agendan.

2018-11-14 022976047369515564146..jpg

Mitä? Erittäin lyhyesti sanottuna aromaterapia on erilaisten kasvien tuottamien eteeristen öljyjen käyttämistä hyvinvoinnin tukena. Monesti aromaterapian yhteydessä suositellaan ja käytetään myös muita kasvilääkintään liittyviä tuotteita. Aromaterapiaan paneutuneita henkilöitä voivat olla esimerkiksi aromaterapeutti, aromaneuvoja, luontaishoitaja tai fytoterapeutti. Myös erilaisia hoitoja tekevät ammattilaiset kuten hierojat voivat mainiosti hyödyntää eteerisiä öljyjä työssään.

Miksi? Aromaterapiasta voi hakea tukea esimerkiksi vastustuskyvylle, flunssan oireiden nujertamiseen, mielialan parantamiseen, keskittymiskyvylle, ihonhoitoon sekä erilaisten kipujen lievittämiseen. Eteerisiä öljyjä käytetään paljon myös kemikaalikuorman keventämiseksi kodinhoidossa ja kosmetiikan valmistamisessa. Mulle tuoksut on aikalailla päivittäinen osa arkea, ja oon saanut niistä hurjan paljon iloa ja apua varsinkin mielialani ja psyykeni tukemisessa.

Miten? Helpoin tapa hyödyntää eteerisiä öljyjä on huoneilman tuoksuttaminen diffuuserin, tuoksulyhdyn tai tuoksukiven avulla. Huoneeseen leviävän tuoksun on tarkoitus olla hyvin mieto, juuri ja juuri huomattava, ei suitsukepilven lailla iskevä. Jos haluan työpöydälle opiskelun oheen täsmäiskun esimerkiksi rosmariinia, laitan sitä pari tippaa tuoksukivelle, josta tuoksu ei leviä yhtä kauas kuin diffuuserista.

Laitan itse olohuoneessamme sijaitsevaan diffuuseriin (ylimmässä kuvassa) yleensä kuudesta kahdeksaan tippaa eteerisiä öljyjä, ja meillä on alakerrassa avointa tilaa noin 90m2. Yläkerrassa makuuhuoneessa pidän aina vain tuoksukiveä, johon riittää tippa tai kaksi öljystä riippuen.

Kasviöljyyn laimennettuna eteeristä öljyä voi käyttää myös iholle, esimerkiksi hieronnassa antamaan kipua lievittävää ja rentouttavaa vaikutusta. Oman kosmetiikan valmistaminenkaan ei ole hankalaa, mutta annostelussa on muistettava olla maltillinen! Kaamoskalenterin viimeiseen eli vitosluukkuun tulee paljon helppoja DIY-vinkkejä.

Paljonko maksaa? Jos näet kaupassa valikoiman eteerisiä öljyjä, ja jokainen pullo maksaa saman verran, voit olla aivan varma, että kyseessä ei ole puhtaat eteeriset öljyt, vaikka pullossa lukisi mitä. Aidot eteeriset öljyt ovat todella eri hintaisia niihin käytetystä kasvista ja kasvin osasta riippuen.

Esimerkiksi makean appelsiinin eteerinen öljy saadaan hedelmän kuorista, kun taas neroliöljy appelsiininkukan hentoisista terälehdistä. Appelsiiniöljy on siis paljon edullisempaa, koska on helpompaa ja halvempaa tuottaa suuri määrä appelsiininkuoria kuin sen kukkia. Edullisia öljyjä ovat esimerkiksi sitruksista ja havupuiden neulasista tehdyt öljyt, tyyriimpiä herkät kukkaistuoksut kuten ruusut.

2018-10-03 117907326836085595400..jpg

Sanastoa erilaisten tuotteiden erojen selvittämiseksi:

Eteerinen öljy (haihtuva öljy, essential oil)

Puhdas eteerinen öljy on kasvin itselleen jotain tiettyä tarkoitusta varten kehittämä tuoksuva aine, kasvin ”oma kotiapteekki”. Kasvi voi hyödyntää eteeristä öljyään esimerkiksi tuholaishyönteisten torjuntaan ja hyödyllisten pölyttäjien houkuttelemiseen. Eteeristä öljyä on kasveissa hyvin pieniä määriä, joten kymmenen millin pullollisen saamiseksi käytetään valtavan suuri määrä kasveja. Eteeriset öljyt ovat hyvin hyvin vahvaa ja annostelussa on todellakin väliä sillä, laittaako kaksi tippaa vai hulauttaako tuosta noin vain kymmenen. Siksi niitä myydään ihan syystä pienissä tippakorkillisissa, useimmiten 5-10ml vetoisissa pulloissa. Tiettyyn tarkoitukseen voidaan valmistella esimerkiksi 0,5% tai 3% vahvuinen seos pohjaöljyn kanssa.

Haista eteeristä öljyä tai niistä tehtyä tuoksusekoitusta mieluiten aina korkista, ei suoraan pullosta! Moni hankkii itselleen päänsäryn ja pahoinvointia nuuskimalla heti aluksi kymmeniä tuoksuja kerralla läpi pullo puoleen väliin sierainta tungettuna.

Esimerkkejä: Laventelin eteerinen öljy, jasmiinin eteerinen öljy, greipin eteerinen öljy

Yrttiuute (tinktuura, herbal extract/tincture)

Uutteet valmistetaan liottamalla kasvia tai joitain kasvin osia (esimerkiksi nokkosen lehtiä tai siemeniä, mäkikuisman kukintoja) alkoholissa, jolloin kasvin vesi- ja alkoholiliukoisia aineita uuttuu alkoholiin. Kasvit siilataan pois ja jäljelle jää uute, jota käytetään useimmiten tippoina sisäisesti. Uutetta saa eteeriseen öljyyn verraten hurjan paljon samasta määrästä kasvia ja uute sisältää useita kasvin vaikuttavia ainesosia, ollen näin paljon miedompaa, kuin hyvin tiivismuotoinen ja voimakas eteerinen öljy.

Esimerkkejä: Frantsilan Unilintu (sisältää useita rohtokasveja), Nokkostipat (sisältää vain yhtä rohtokasvia)

Kasviöljy (pohjaöljy, kylmäpuristettu kasviöljy)

Nämä ovat siis samoja tuttuja kasviöljyjä, joita käytät keittiössä. Eteerinen öljy laimennetaan iholle käytettäessä johonkin tällaiseen mietoon pohjaöljyyn. 1 tippa eteeristä öljyä ruokalusikalliseen pohjaöljyä on usein oikein hyvä laimennussuhde.

Esimerkkejä: Oliiviöljy, seesamiöljy, kookosöljy, manteliöljy, jojobaöljy

Yrttiöljy/hierontaöljy/vartaloöljy/voide/balsami

Eteeriset öljyt ja/tai rohtokasvit on sekoitettu tai uutettu öljyyn, voiteeseen tai balsamiin, eli tuote on valmis käytettäväksi iholla ilman erillistä laimentamista.

Hydrolaatti (kasvivesi, hydrosol)

Kun kasveja tislataan eteerisen öljyn saamiseksi, syntyy ”sivutuotteena” myös hydrolaattia eli vettä, joka sisältää kasvin vesiliukoisia ainesosia. Hydrolaatteihin jää myös hyvin pieni määrä eteeristä öljyä ja niiden käyttäminen on mitä mainiointa, turvallista ja hellää aromaterapiaa. Puhtaita, tuoreita, ei alkoholilla/säilöntäaineilla sotkettuja hydrolaatteja voi käyttää myös sisäisesti ja niitä voi suihkutella iholle huoletta ilman laimentamista. Olen kirjoittanut hydrolaateista enemmän täällä.

2018-11-14 015824180776632234403..jpg

Aloittelijan on hyvä pitää mielessä seuraavat suuntaviivat (ja oppia niihin joitakin poikkeuksia aromaterapiakurssilla): Eteerisiä öljyjä ei käytetä iholle laimentamattomina eikä niitä käytetä sisäisesti. Lapsille, herkille ihmisille ja vanhuksille on omat öljynsä ja annostelunsa. Raskaus, erityisen korkea tai alhainen verenpaine, astma, epilepsia, verenohennuslääkitys ja monet muut sairaudet sekä lääkitykset voivat olla esteenä tiettyjen öljyjen käytölle.

Eteerisiä öljyjä tutustumisvaiheeseen

Sitrukset Sitruuna, appelsiini, mandariini, greippi ja lime ovat ihan ehdottomia mulle varsinkin näin kaamosaikaan. Näitä on helppo yhdistellä keskenään sekä muiden öljyjen kanssa, ja suurin osa ihmisistä pitää sitrusten tuoksusta. Sitrusöljyt sisältävät paljon mieltä piristäviä monoterpeeneitä, ja ne ovat melko edullisia. Sitrusöljyjä iholla käytettäessä tulee pysyä poissa suorasta auringonpaisteesta, mutta sehän nyt ei ole vaikeus eikä mikään tähän vuodenaikaan.

Laventeli on eteerisistä öljyistä ehkä kaikkein tunnetuin ja käytetyin. Se sisältää runsaasti rentouttavasti vaikuttavia estereitä, joten se löytyy allekirjoittaneen lisäksi monen muunkin yöpöydältä. Kokeile sekoittaa tippa laventelia ruokalusikalliseen pohjaöljyä ja hiero sillä jalkaterät ja varsinkin jalkapohjat illalla ennen nukkumaanmenoa, tai tipauta tippa yöpöydän tuoksukiveen tai sängyn jalkopäähän. Varo runsasta laventelinkäyttöä, jos kärsit hyvin matalasta verenpaineesta.

Hengitysteiden öljyt Esimerkiksi eukalyptuksissa, mintuissa ja timjameissa saa olla tarkkana, sillä eri lajien ja kemotyyppien välillä esiintyy suuria eroja eteerisen öljyn voimakkuudessa. Eukalyptus staigeriana, eukalyptus citriodora, bergamottiminttu, manuka ja timjami ct. linalool ovat kaikki erittäin helliä mutta mahtavia flunssakauden öljyjä, joita voi käyttää myös lapsiperheissä. Yhdistä vaikkapa jonkin sitruksen kanssa diffuuseriin tuomaan voimaa vastustuskyvylle ja aurinkoa mielelle.

Tuoksusekoitukset Erilaisia sitrusöljysekoituksia löytyy vaikka millä mitalla, ja meillä niitä tosiaan kuluu erityisesti näin pimeään vuodenaikaan. Sitrukset sopivat hyvin yhteen esimerkiksi keskenään tai vaniljan kanssa. Rosmariinin ja bergamotin tai minttujen yhdistelmät toimivat erityisen hyvin tilanteissa, joissa vaaditaan keskittymiskykyä ja virkistystä muistille, kuten kokeisiin päntätessä. Kokeile virkistämään myös pitkillä automatkoilla! Ehkä tunnetuin tapa käyttää eteerisiä öljyjä on saunatuoksut. Itse tykkään varsinkin meidän pihasaunassa fiilistellä havupuiden eteerisiä öljyjä, joiden terveysvaikutuksista on kirjoitettu vaikka millä mitalla.

ARVONTA

Viisiosaisen Tuoksuvan Kaamoskalenterin toisesta luukusta löytyy minttuisa tuoksusekoitus, joka oli mun suosikki yövuoropiristäjä töissä koko viime kesän. Pari pisaraa tätä tuoksukivelle toimii loistavasti myös opiskeluiden ohessa. Osallistu arvontaan kommentoimalla postausta. Jäikö jotain kysyttävää tai mitä haluaisit tietää aromaterapiasta seuraavaksi? Jätäthän myös sähköpostiosoitteesi sille varattuun kenttään (se ei tule julkiseksi vaan näkyy vain mulle), jotta saan ilmoitettua sulle mahdollisesta voitostasi! Arvonta suoritetaan ke 21.11.

Lue myös:

Miten piristää seksielämää tuoksujen avulla? (Tuoksuva Kaamoskalenteri 1)

Miten ja miksi käytän eteerisiä öljyjä?

 

Seuraatko jo Tuulenpolkua Facebookissa sekä Instagramissa ?

etusivulle

26 Comments

 1. Miniheinä

  Kiitos selkeästä ja helppotajuisesta infosta. Minusta tuossa oli aloittelevalle eteeristenöljyjen käyttäjälle hyvin tietoa. Tällaista tekstiä oisin itekin aikoinaan aloitellessani kaivannut 🙂

  Liked by 1 henkilö

 2. Jenni

  Mukana!! Ihania nämä sinun postaukset!😍 Yksi mikä kiinnostaisi kovasti olisi ehdottomasti se että mitä ja miten öljyjä voisi hyödyntää esim lasten kanssa? Tai mitkä öljyt ovat turvallisia lapsille, vanhuksille tai raskaana oleville? Muutenkin oikeastaan mikä vain aiheesta kiinnostaa! Rakastan eteeristä öljyjä ja Itse kannan mukana öljyille tarkoitettua korua johon tipautan useimmiten piparminttua opiskelupäivinä 😍

  Liked by 1 henkilö

  1. jennapuu

   Kiitos 😍

   Lapsille sopivista tuotteista oonkin tehnyt listausta joten siitä aiheesta tulossa! 🙏 Raskauteen liittyviä asioitakin oon opiskellut ja jahka tiedän tarpeeksi, osaan neuvoa niissäkin 😊

   Piparminttu on kyllä opiskeluun 👌🏻✨

   Tykkää

 3. Laura / iloa, eloa!

  Itsellänikin on eteeriset öljyt käytössä, ovat kyllä niin hyvä apua moneen vaivaan. Mitä tulee tuohon sisäiseen käyttöön, niin monissa eri maissa on erilaisia ohjeistuksia ja käyttötapoja, ja ihan tutkimuksiakin siitä, että laadukkaita öljyjä (ei kaikkia, joitakin) voi kyllä käyttää myös sisäisesti, turvallisesti. Kannattaa tutustua! 🙂

  Liked by 1 henkilö

  1. jennapuu

   Ihan totta, siksi kirjoitinkin tuohon että poikkeuksia sääntöihin kannattaa mennä opettelemaan jollekin peruskurssille 🙂 On kuitenkin hyvä korostaa sitä, että eteeristen öljyjen käyttö esimerkiksi makuveden vuoksi ei ole järkevää, eikä sisäinen käyttö ylipäätään ole aloittelijoiden hommia. Turvallinen käyttö vaatii ammattilaisten ohjausta.

   Ja hei linkkejä tutkimuksiin / tutkimusten nimiä ja tuloksia otan todella mielelläni vastaan! Ollaan käyty niitä koulutuksessakin aika paljon läpi ja oon miettinyt myös seminaarityön aiheeksi aromaterapiaan liittyviä tieteellisiä tutkimuksia.

   Tykkää

 4. Saara

  KIITOS mielenkiintoisesta, kattavasta ja selkeästi tehdystä infopaketista 😍❤️✨ Olipas ihana kyllä kerrassaan! Ja näin tuotuna herätti todella mielenkiintoni 🍀✨ Itseäni on kummastuttanut eräiden yritysten tuoksujen sopivuuden mainostaminen eläimille. Ovatko ne todella sopivia kotona eläimille? Eläimen tuoksumaailma kun on hyvin erilainen kuin ihmisillä 🤔

  Liked by 1 henkilö

  1. jennapuu

   Moikka! Onpa kiva että tykkäsit 😊

   Hmm, tämä on aihealue josta mulla itsellä on toistaiseksi hyvin vähän kokemusta. Hydrolaattien tiedän sopivan jopa kissoille, jotka ovat hirmuisen herkkiä ja puhtaat eteeriset öljyt voivat olla niille tosi vaarallisiakin. Koirat ei oo yhtä herkkiä ja myös hevosille tiedän joitain öljyjä käytettävän. Mä kehoittaisin olemaan tosi varovainen eläinten kanssa ja yritän opiskella asiasta lisää, että osaan jossain kohtaa kommentoida paremmin! 👍🏻 Tosi mielenkiintoinen aihealue tuokin ✨

   Tykkää

  1. jennapuu

   Moikka! Luulen että nuo on synteettisiä tuoksuja, ei luonnontuoksuja.

   Sisällysluettelossa lukee

   Sisältö: isopropanoli, vesi, parfum (koivunlehti- ja hunaja-aromit). 

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.