Kuten otsikko kertoo, tässä postauksessa esittelen teille kotiapteekkini vakiovarusteet. Kaappini pullistelevat jos jonkinlaisia purkkeja ja pussukoita, mutta tää on semmonen perussetti mitä kotoa pitää aina löytyä. En ole listannut tähän esimerkiksi erilaisia kylmäpuristettuja kasviöljyjä joita syön kuureittain, suuren suurta eteeristen öljyjen kokoelmaani tai niitä (kahta)kymmentä eri sortin teetä, joiden valikoima vaihtelee. Tämän postauksen jutut ovat sellaisia täsmätuotteita tiettyihin ongelmiin. Lapsiperheen tai paljon sairastelevan kotiapteekki voisi olla ihan erilainen. Mulla ei myöskään ole mitään perussairauksia tai lääkityksiä, joten voin käyttää erilaisia tuotteita hyvin vapaasti miettimättä tällaisia seikkoja.

Linkit vievät jälleen feeling.fi-sivustolle ja ohje tuotteiden tilaamiseen löytyy täältä, mutta postauksen neuvot toimivat totta kai myös muiden laadukkaiden merkkien tuotteilla.

Minä sairastan harvoin. Tavanomaisesti nappaan flunssan kerran talvessa, mutta tokenen siitä yleensä nopeasti. Sairasteluihin varautumisen sijaan pyrin ennaltaehkäisemään tartuntoja hyvällä käsihygienialla ja tukemalla vastustuskykyäni jo etukäteen silloin, kun kulkutauteja on liikkeellä. Ja mitkään rohdot tai tipat ei tietenkään auta, jos muutoin runtelee kroppaansa kehnoilla elämäntavoilla kuten stressillä, kiireellä, surkealla ruokavaliolla tai ikävillä ihmissuhteilla.

2018-10-03 114384744510758444102..jpg

KOTIAPTEEKKINI VAKIOVARUSTEET

Yrtteihin pohjautuvat tuotteet

Frantsilan 11 yrtin salva on parasta, mitä voi tarjota rohtuneelle nenänaluselle. Mulla on aina heinäkuussa melkoinen siitepölyallergia päällä ja joudun niistämään ihan tauotta, mutta tämä salva pitää huolen siitä, etten muutu Petteri Punakuonoksi. Pelastaa ihon tottakai myös flunssassa. Tässä ei oo mitään vahvaa tuoksua, joten sitä on mukava käyttää tällaisen herkkänokkaisenkin, joka ei tahdo suoraan nenän alle mitään vahvoja hajuja.

Siankärsämöuute Siankärsämö on meidän suomalaisten perinteisessä kansanlääkinnässä ehkä kaikkein käytetyin rohtokasvi. Siankärsämön kokeileminen vaivaan kuin vaivaan on yleensä hyvä ratkaisu (paitsi jos olet allerginen asterikasveille.) Käytän siankärsämöuutetta nimenomaan näin flunssa-aaltojen riehuessa tukemaan vastustuskykyä sekä sisäisesti, että jalkakylvyissä.

Instagramissani on muuten kohokohtiin tallennettuna ohje siankärsämöuutteen tekemiseen.

Nokkosuute Tykkään käyttää oikeastaan kaikkia yrttejä mieluiten uutteina, koska se on niin helppoa. Nokkosuutetta otan viikon kuurina muutamia kertoja vuodessa. Se sopii puhdistuskuurien tueksi ja ylipäätään tuomaan terästystä arkeen. Nokkosesta löytyy rautaa seitsemän kertaa enemmän kuin pinaatista ja se on myös munuaisten paras ystävä. Perinteisen kiinalaisen lääketieteen mukaan on tärkeää helliä munuaisia aina, mutta erityisesti tähän kylmään vuodenaikaan.

Kuismauutteen valmistin viime kesänä kaamosmasennusta silmälläpitäen, mutta oonkin päätynyt käyttämään sitä PMS-oireiden ehkäisyyn muutamana päivänä kuussa. Tää on mulle kaikkein uusin uutetuttavuus, joten tutustumisvaihe on vielä meneillään. Mäkikuisman vaikutuksesta mielialaan löytyy kuitenkin ihan tieteellistä tutkimusta, eli voimakas kasvi on kyseessä.

Kamomillauute & kauranversouute ovat tyynnyttäviä rohtoja joita hyödynnän, jos epäilen, että edessä voi olla huonouninen yö. PMS-unettomuuteen ei auta yhtään mikään, mutta sellaisen satunnaisen ylikierroksilla olemisesta johtuvan unenpuutteen nää kyllä hoitaa. Teen näistä yleensä pieneen (alle puolen desin) lasipulloon valmiin sekoituksen veden kanssa. Kun sitten yöllä herään, kiskaisen tuon juoman yöpöydältä kitusiini mieluusti edes silmiä avaamatta ja painan pään heti takaisin tyynyyn, ennenkuin ehdin virkistyä liikaa. Joskus otan shottini jo ennen nukkumaanmenoa, mutta useammin ongelmani on kesken unien herääminen, ei niinkään illalla nukahtaminen.

Yrttihunajat Kaapistamme löytyy sekä kennohunajaa, itse tehtyä yrttihunajaa (ohje) että valmiina ostettua inkiväärihunajaa. Hunaja on todella tehokasta tavaraa ja toimii varsinkin kurkkukivun alkujen tukahduttajana: Lusikallinen hunajaa suuhun ja nielaistaan vasta kun se on sulanut. Hunaja on oleellinen osa myös toteja ja mainio aines jalkakylpyihin, sillä siihen voi sekoittaa eteeriset öljyt, jotka eivät yksinään liukenisi veteen.

2018-11-29 113639861856672534172..jpg

Eteeriset öljyt & niihin pohjautuvat tuotteet

Eteerinen laventeliöljy on ylempänä mainitsemieni rohtojen lisäksi mun vakkariapulainen unettomiin öihin. Sekoitan tipan (yhden!) laventelia yleensä johonkin voiteeseen ja hieron sen jalkapohjiin nukkumaan mennessä. Usein pelkästään tämä riittää, mutta tarvittaessa toistan käsittelyn jos herään keskellä yötä, eikä pelkkä yrttiuuteshotti auta. Laventeliöljy on myös yksi osa sitä tuoksusekoitusta, jonka otan roll onissa mukaan hammaslääkärin odotushuoneessa rentoutuakseni. Monesti kroppa huutaa laventelia muissakin stressaavissa tilanteissa.

Männyn ja metsäkuusen eteeriset öljyt sekä havunneulasista tehty tuoksusekoitus ovat mun lemppareita hengitysteiden hoitamiseen. Käytän niitä sekä saunassa että diffuuserissa, mutten niinkään iholla. Ylellä oli muuten jokin aika sitten aivan mainio artikkeli männyn eteeristen öljyjen terveyshyödyistä, lue se täältä.

Piparminttua sisältävä balsami on mulla ihan aina laukussa mukana. Oon hyödyntänyt sitä (niin omiin kuin muidenkin) päänsärkyihin, niska-hartiajumeihin ja pitkistä päivistä uupuneisiin jalkoihin. Tuoksu on virkistävä ja avaa myös röörit.

Vastustuskykyä tukevia eteerisiä öljyjä sisältävä balsami on tehokäytössä näin syksyisin. Hieron jalkaterät ja nilkat sillä ainakin pari kertaa viikossa ja sipaisen loput balsamit käsistä vielä rintakehälle. Vahvalta tuoksuva balsami antaa hyötyjä sekä nenän ja jalkapohjien, että päkiän ja nilkan akupisteiden kautta. Balsamin käyttö on hyödyllistä varsinkin jos on tiedossa ihmisjoukoissa liikkumista, sillä niissä ne flunssat ja muut leviää. Meillä on tänään ohjelmassa pikkujouluilta Tampereella, joten jalkojen balsamointi on tiedossa ennen lähtöä.

Laventelia ja muita ihoa rauhoittavia eteerisiä öljyjä sisältävä balsami on ehdoton kutiavalle iholle, ihottumiin, ihorikkoihin sekä yövoiteeksi käsiin ja jalkoihin. Toisinaan hyödynnän sitä myös yön yli-naamiona kasvoille, ihan huippu näin talvella! Vein tätä juuri ikävistä käsi-ihottumista kärsivälle ystävällekin ja odotan mielenkiinnolla tuloksia. Tätä annoin myös sukulaiselle, jonka kantapäät jäivät huonoon kuntoon painehaavojen jäljiltä. Laventeli se vaan on mainiota tavaraa.

Arnikaa ja mäkikuismaa sisältävä balsami pelastaa koulupäivien jälkeen. Mun oikea kankku vihaa istumista, ja valitettavasti sitä riittää sekä koulun kovilla penkeillä että pitkillä koulumatkoilla. Opiskelupäivien jälkeen kankusta selkään ja pitkin jalkaa varpaisiin asti säteilevä kipu saattaa olla välillä tosi hurjaa, mutta onneksi tämä helpottaa. (Parhaiten tähän ongelmaan on auttanut akupunktio ja kalevalainen jäsenkorjaus, mutta tämä kipubalsami toimii ensiapuna.)

Timjamin (kemotyyppi linalool) eteerisen öljyn kaivan esiin jos flunssa meinaa pukata päälle muista varotoimista huolimatta. Tätäkin käytän jalkapohjien kautta, eli sekoitan yhden tipan reiluun teelusikalliseen jotain öljyä tai voidetta, ja hieron jalkapohjiin. Toistan käsittelyn tarvittaessa parina päivänä uudelleen.

Nerolihydrolaattia ja laventelihydrolaattia käytän tosi ahkerasti, koska ne ovat niin mietoja, että niitä voi suihkia päivittäin turvallisesti. Näitä kuluu ihonhoidon lisäksi silloin jos olen stressaantunut, jännittynyt, ahdistunut tai kaipaan ylipäätään ylikierroksilta palautumista ja rauhoittumista. Varsinkin tuo nerolisuihke on mulle ihan älyttömän tärkeä.

Muut

Mikrossa lämmitettävä kaurapakkaus on ihan super monikäyttöinen juttu, joka pitäisi mun mielestä löytyä ihan joka kodista. (Tai mieluummin kaksi, koska pakastimessa pidetty kaurapakkaushan toimii tietty myös kylmäpakkauksena.) Oon Instagramissa puhunutkin jo moneen otteeseen vastustuskyvyn kohottamisesta lämmittämällä munuaismeridiaanin pisteitä kaurapakkauksen avulla. Myös niska-hartiajumit rentoutuvat yllättävän paljon lämmöllä ja kylmässä autossa sen päällä on mukava istua. Jos öisin palelee, voi kaurapakkauksen ottaa vaikka kainaloon nukkumaan mennessä. Käyttötarkoituksia voi keksiä vaikka miten paljon!

Moni-B-vitamiini ja magnesium on semmoiset lisäravinteet, mitä otan purkista reippaalla annostuksella päivittäin. Molemmat on merkittäviä sekä hormonien että mielen tasapainolle. Ne myös vaikuttaa toistensa imeytymiseen, joten vain toisen ottamisesta ei olisi niin paljon hyötyä. Oon syönyt näitä päivittäin nyt puolisen vuotta, ja sinä aikana oon muunmuassa pystynyt pienentämään kuukautiskipuihin tarvittavaa särkylääkemäärää. Myös PMS:sään liittyvä mielialaoireilu on vähentynyt.

Pikkujouluvinkki: Kun ottaa näitä illalla ennen juhlimista, helpottaa se ainakin mulla mahdollista seuraavan aamun kohmeloa.

Ja tottakai köökin pöydältä löytyy myös D-vitamiinia, joka on tunnetusti välttämätöntä kaikille meille pimeän Pohjolan asukeille.

Arvonta

Oliko tässä tuttuja tuotteita? Mitä sun kotiapteekki sisältää? Osallistu arvontaan kommentoimalla tätä blogipostausta, ja voit voittaa jouluisen, muunmuassa kanelin ja mandariinin eteerisiä öljyjä sisältävän tuoksusekoituksen! Jätäthän sähköpostiosoitteesi sille varattuun kenttään, jotta voin ilmoittaa sinulle mahdollisesta voitostasi (osoite näkyy vain minulle). Palkinto arvotaan maanantaina 4.12.

Lue myös:

Aromaterapian alkeita

Tuoksuilla piristystä seksielämään

Vapauta sisäinen hörhösi

 

etusivulle