Kaamoskalenterin ensimmäinen luukku aukesi keskellä marraskuun pimeyttä ja sadekeliä, mutta nyt on meilläkin päin saatu nauttia myös ohuen lumihunnun kirkastamista päivistä. Aromaterapian puolelta mieltäni ovat kirkastaneet erityisesti sitrustuoksut, kuten greippi, bergamotti ja appelsiini. Pieniä pulloja täynnä aurinkoa!

Tuoksuvan Kaamoskalenterin viimeisessä luukussa haluan esitellä teille erittäin simppeleitä DIY-vinkkejä, joiden avulla jokainen voi piristää itseään sekä pimeydessä että ympäri vuoden. Myönnän olevani laiska valmistamaan kosmetiikkaa itse, vaikka luontaishoitajaopintojen puolesta erilaisia reseptejä ja taitoja onkin kertynyt reippaasti. Tässä postauksessa haluankin jakaa nimenomaan superhelppoja ohjeita, jotka eivät vaadi paljon ainesosia tai monimutkaisia työvaiheita onnistuakseen. Eli niin yksinkertaisia juttuja, että niitä jopa mun tulee valmistettua.

Linkit vievät jälleen feeling.fi-sivustolle ja ohje tuotteiden tilaamiseen löytyy täältä, mutta postauksen neuvot toimivat totta kai myös muiden laadukkaiden merkkien tuotteilla.

Eteeristen öljyjen käytön ja varsinkin niiden yhdistelemisen suhteen oppii taitavaksi vain haistelemalla ja kokeilemalla. Mulla meni alkuun monta roll onia pilalle huonojen sekoitussuhteiden vuoksi, ja tietämättömyyttäni tein joskus myös niin vahvoja parfyymejä, että sain niistä ihottumaa ranteisiini. Nyttemmin olen saanut useasti kiitosta myös tutuille tekemistäni tuoksusekoituksista, joten kehitystä on selvästi tapahtunut. Harjoittelu tekee öljyjen yhdistelyssä mestarin, mutta valmiilla tuoksusekoituksilla tai vain yhtä lempiöljyä käyttämällä onnistuu taatusti jokainen.

Huomioithan omia reseptejä kehitellessäsi aina turvallisuuden. Sitrusöljyjä ei tule käyttää iholla ennen auringonpaisteeseen menoa ja hyvin voimakkaat tuoksut, kuten rosmariini, voivat olla haitaksi esimerkiksi korkeasta verenpaineesta tai epilepsiasta kärsivälle. Ylang ylang ja laventeli taas saattavat alentaa verenpainetta voimakkaasti. Muista myös, että aitojen eteeristen öljyjen kanssa vähemmän on enemmän – yhdessäkin tipassa on sisällä suuri voima.

2018-12-05 021024139285343656660..jpg

1. Suihkugeeli/shampoo

200ml perusshampoota

10-20 tippaa eteeristä öljyä tai tuoksusekoitusta

tyhjä 200ml shampoopullo

sekoittamiseen puutikku (esim. ohut grillivarras)

Miltä kuulostaisi hedelmäistä energiaa pursuava greipin ja mandariinin tuoksuyhdistelmä suihkussa sellaisena aamuna, kun joutuu heräämään kukonlaulun aikaan, ja taivas sataa räntää jo valmiiksi loskaiseen maahan? Tai rentouttava iltasuihku Nukkumatti-sekoituksen sisältämien vaniljan, laventelin ja appelsiinin tuudittamana? Lisäämäällä feelingin hajustamattomaan luonnonkosmetiikkashampooseen itse valitsemasi eteeriset öljyt, saat nauttia juuri sen tuoksuisesta suihkuhetkestä kuin tahdot.

Multa kysytään usein, mikä olisi helppo tapa aloittaa aromaterapiaan tutustuminen. Yleensä suosittelen valitsemaan aluksi kaksi erilaista öljyä tai tuoksusekoitusta: Yhden aamuksi ja toisen illaksi. Aamuöljy voi olla esimerkiksi greippi, joka saa hyvälle tuulelle heti herätessä, tai rosmariinia sisältävä tuoksusekoitus jota lisätään tippa työpöydän tuoksukivelle tuomaan voimaa keskittymiskyvylle. Iltavalinta voi olla vaikkapa jokin makea kukkaistuoksu, joka rentouttaa työpäivän jälkeen, tai yöpöydille perinteisesti tiensä löytävä laventeli. Samaa aamutuoksu-iltatuoksu-logiikkaa voi toteuttaa myös suihkugeelien hajustamisen kanssa. Hajustamaton perusshampoo myydään 400ml pulloissa, joten siitä riittää mainiosti kahteen eri satsiin.

Itse valitsen nyt flunssa-aaltojen jyllätessä omaan aamusekoitukseeni piristävän veriappelsiinin lisäksi myös pöpöille hanttiin pistävää cajeput-öljyä. Illalla lempeä vanilja yhdistettynä makeisiin sitrushedelmiin tuo lämpöä mieleen, vaikka ulkona onkin pimeää jo puoli neljältä. Vuodenajan vaihtuessa tekeekin sitten jo mieli kokeilla jotain uutta!

2. Vartalovoide

200ml tuoksutonta vartalovoidetta

10-20 tippaa eteeristä öljyä tai tuoksusekoitusta

sekoittamiseen puutikku (esim. ohut grillivarras)

Suihkugeelin tavoin myös persoonallisen vartalovoiteen tuoksuttaminen on vain oman mielikuvituksen rajoissa. Päivittäiseen käyttöön tulevasta voiteesta kannattaa tehdä miedomman tuoksuinen, mutta erityisiä hetkiä varten tehtyyn, eli harvemmin käytettävään, voi lisätä muutaman extratipan.

Lisää eteeriset öljyt feelingin tuoksuttoman voiteen sekaan ja sekoita rauhallisesti puutikulla. Voit tehdä voidetta myös pienempiä satseja vaikkapa 30ml lasipurkkiin tai matkakokoiseen 10ml puteliin. Huumaavan tuoksun tuo esimerkiksi santelipuuta ja ylang ylangia sisältävä Amor-tuoksusekoitus ja ihanan lempeän fiiliksen lapsillekin sopiva yhdistelmä muunmuassa vaniljaa ja mandariinia. Kokeile yhdistää myös jasmin sambacia ja bergamottia tai ruusugeraniaa ja appelsiinia – taatusti nenää vietteleviä lopputuloksia.

3. Roll on-parfyymi

vajaa 10ml jojoba-öljyä

5-10 tippaa eteeristä öljyä tai tuoksusekoitusta

tyhjä 10ml roll on-pullo

Pikkuiseen roll oniin tehtävä parfyymi kulkee näppärästi mukana vaikka taskussa, ja sitä voi hyödyntää mitä moninaisimmissa tilanteissa. Mä oon tehnyt erilaisia tuoksuja esimerkiksi yövuoroja piristämään, hammaslääkäriaseman odotushuoneen karmaisevan hajun peittämiseen, pms-mielentilan rauhoittamiseen, ihan vain huvin vuoksi ja teematuoksuna eri vuodenaikoihin. Niskajumeihin tai päänsärkyyn käytän usein piparminttua sisältävää roll onia ja ahdistuneessa mielentilassa kaipaan nerolia.

Paras pohjaöljy roll oneihin on jojobaöljy. Jojoba on tuoksutonta ja melko väritöntä, joten se ei muuta parfyymin aiottua tuoksua, ja lisäksi se säilyy muita kasviöljyjä pidempään härskiintymättä. Näin ihanat tuoksut saa pidettyä hyvänä ja ihoystävällisenä mahdollisimman pitkään.

Roll oniin voi lisätä normaalia runsaammin eteerisiä öljyjä, koska sitä käytetään niin pienille ihoalueille. Esimerkiksi hierontaan tai ihonhoitoon käytettävän sekoituksen tulee olla aina paljon laimeampaa.

Muutamia omia lempiyhdistelmiäni:

Kardemumma + Laventeli + Greippi

Jasmin sambac + Bergamotti + Lime

Atlasseetri + Mänty + Sitruuna

Palo Santo + Ruusu + Veriappelsiini

2018-12-05 02827317092178986617..jpg

+1 Pyykkietikka

200ml väkiviinaetikkaa

20 tippaa eteeristä öljyä

200ml sininen lasipullo

Tämän ohjeen olen jakanut täällä jo aiemminkin, mutta koska aiheesta kysytään niin usein, ei kertaus varmasti ole pahaksi. Pyykkietikkaa käytetään siis huuhteluaineen sijaan tuomaan tekstiileille pehmeyttä ja raikkautta. Sievään pulloon tehtyä pyykkietikkaa on kiva viedä vaikka tuparilahjaksi! Pyykkietikassa suositellaan välttämään havunneulasista sekä sitruksista tehtyjä eteerisiä öljyjä, koska ne saattavat olla pahasta pyykkikoneen muoviosille. Omat suosikkituoksuni pyykkietikkaan ovat piparminttu, eukalyptus, sitruunaruohomainen litsea cubeba sekä laventeli.

Sekoita ainekset pulloon ja ravista aina ennen käyttöä. 200ml pullo riittää mulla noin kymmeneen koneelliseen, mutta tämä riippuu tietenkin myös pyykkikoneen koosta. Fiilistele ja testaile!

ARVONTA

Hei, mitäs tykkäsitte Tuoksuvasta Kaamoskalenterista? Mikä on ollut paras postaus ja onko herännyt toiveita tulevien aiheiden suhteen? Kiitos kun ootte lukeneet ja kommentoineet, näiden tekstien suunnittelu on ollut hauskaa puuhaa! Kommentoimalla tätä postausta osallistut Kaamoskalenterin viimeisen luukun arvontaan, jossa voit voittaa Kiitos-nimisen tuoksusekoituksen. Kiitos-tuoksu sisältää ruusugeraniaa sekä appelsiinia ja sen mukana tulee myös pikkuinen tuoksukivi. Muistathan jättää sähköpostiosoitteesi sille varattuun kenttään (se näkyy vain mulle) jotta saan otettua suhun yhteyttä mahdollisen voiton osuessa kohdallesi. Arvonta suoritetaan su 16.12.

Joko tsekkasit Tuoksuvan Kaamoskalenterin aiemmat luukut?

4. Kotiapteekkini yrtit & öljyt

3. Vapauta sisäinen hörhösi

2. Aromaterapian alkeita

1. Tuoksuilla piristystä seksielämään

Ja muistathan, että seuraamalla Tuulenpolkua Instagramissa sekä Facebookissa pysyt ajantasalla uusista postauksista!

 

etusivulle