OPINTOVAPAAN ETENEMISESTÄ & RAHOITTAMISESTA

Aloin opiskella lähihoitajaksi heti peruskoulusta päästyäni ja valmistumisesta lähtien kalenterini on ollut vuorotyön silpoma. Nyt kokonaisuudessaan vuoden pituista opintovapaata on takana neljä kuukautta, ja ensimmäistä kertaa elämässäni viikonloput tuntuvat viikonlopuilta ja maanantait maanantailta. Tapaamisia on voinut sopia huomiseksi tai täksi viikonlopuksi sen sijaan, että etsitään kalenterista kuukausien päästä jotain sopivaa hetkeä. Tuosta vain mieleen juolahtaneen mökkireissun suunnitteleminen ystävän kanssa tuntuu suorastaan hykerryttävältä, kun oiva ajankohta paljuilulle ja saunomiselle löytyykin heti, eikä hamasta tulevaisuudesta.

Menoista huolimatta olen päättänyt pitää kalenterin sisällön (entiseen verraten) hillittynä ja ottaa itselleni usein myös lepopäiviä, joina saan haahuilla aamusta iltaan kotona pukematta päivävaatteita, tehden tärkeitä listoja kauniisiin vihkoihin, juoden teetä sekä närsien joulusuklaita lojumisen ohessa. Yritän myös aktiivisesti opetella olemaan tuntematta huonoa omaatuntoa laiskoista päivistä, sillä tiedän tarvitsevani niitä pysyäkseni voimissani varsinkin päivänvalon ollessa vähissä. En usko, että elämässä enää ainakaan ennen eläkeikää tulee tällaista leppoisaa vaihetta uudelleen, joten nyt pitää todellakin nauttia.

img_20181208_122430_16958584336526345523.jpg

Toisaalta, jos ei ole töissä silloin kun muut nukkuvat tai juhlivat, jää myös ilman yö- ja pyhälisiä. Kaikki yksityisesti suoritettavat koulutukset ovat todella kalliita eivätkä kuulu opintotuen piiriin, mutta koska suoritan näiden luontaishoitoihin liittyvien juttujen lisäksi myös ”virallisia” luontoalan ammattiopintoja Osaralla, olen oikeutettu palkansaajan aikuiskoulutustukeen.

Kriteereinä tuolle tuelle on voimassaoleva, minimissään vuoden kestänyt työsuhde sekä vähintään kahdeksan vuotta työssäoloa. Tukikuukausien määrää on hallituksen toimesta vähennetty yhdeksästätoista viiteentoista enkä yhtään ihmettelisi vaikka niitä vähennettäisiin jatkossakin, joten jos opiskelu kiinnostaa ja kriteerit täyttyvät, niin tähän mahdollisuuteen kannattaa kyllä tarttua mahdollisimman pian. Tukikuukaudet voi käyttää kaikki putkeen tai vähintään kahden kuukauden pituisissa osissa.

Tuen määrä on riipuvainen edellisen vuoden tuloista ja ainakin minulle tämä laskuri antoi ihan paikkansa pitävän tiedon. Tuen lisäksi on mahdollisuus nostaa opintolainaa 650 euroa kuukaudessa sekä tehdä töitä 250 euron edestä. Töissä ollessani yö- ja pyhälisät riittivät kattamaan luontaishoitajaksi opiskeluun liittyvät kurssimaksut, mutta nyt vapaalla ollessa rahoitan ne opintolainalla.

2018-12-16 048166162883576912515..jpg

Jos voittaisin lotossa, alkaisin opiskella myös ayurvedaa, kiinalaista lääketiedettä ja homeopatiaa, sekä matkaisin jonnekin ulkomaille ihmettelemään, miten paljon pidemmälle edistynyttä luontaisterapioiden hyödyntäminen on muualla kuin täällä kotoisessa takapajulassamme. Nyt keskityn kuitenkin `vain´ luontaishoitajakoulutuksen läpikäymiseen (valmistua pitäisi ensi kesänä) sekä aromaterapian lisäopintoihin.

Vapautta on edessä vielä yhdeksän kuukautta, mutta tottakai mulla on tulevaisuudensuunnitelmien rakentelu jo vauhdissa. Ajatuksissa olisi jonkinlainen oman yritystoiminnan käynnistäminen. Aluksi sivutoimisesti, palaten vakityöhön tekemään puolikasta työaikaa talouden turvaamiseksi, mutta tavoitteena työllistää itse itseni luontaishoitojen pariin lopulta ihan täysipäiväisesti. Lähihoitajan taustalla tällaisen kokeileminen on melko turvallistakin, koska vuodet keikkatyöntekijänä ovat todistaneet sen, että sijaiskysyntää hyvälle tekijälle riittää, eli jotain töitä on aina saatavilla. Mun luonteenlaadulle ei sovi olla kovin kauaan paikallaan vaan kaipaan vaihtelua, joten luennoista, luontaistuotteiden myyntityöstä, kirjoittamisesta ja neuvonnasta koostuva työpalapeli olisi ihan unelmaa.

Minkälaisia tulevaisuudensuunnitelmia ja -haaveita teiltä löytyy? Omien unelmien ääneen sanominen ja julki kirjoittaminen on aika jännittävää, mutta uskon sen olevan myös hyödyllistä. Mun mielestä on aivan ihanaa, ettei elämän tarvitse noudattaa valmiiksi mietittyä kaavaa vaan suunnitelmia voi aina muuttaa – muutummehan jatkuvasti itsekin.

Muista Tuulenpolku myös Facebookissa & Instagramissa!

etusivulle

8 Comments

 1. toreynn

  Mun haaveeni olisi kanssa koota sellainen itselleni sopiva työpaletti. Olisi ihanaa saada kirjoittaa kirjoja ja opettaa viittomakieltä. Opettaessa voisi perustaa oman firman ja olla freelancer tai sitten kasata ihan oman opetuspaletin ja opettaa yksityisenä esim. päiväkotien henkilökuntia ja lapsiperheitä jne. 😊

  Liked by 1 henkilö

 2. Hallamaa

  Miun unelma ois päästä sille opintovapaalle aikuiskoulutustuella. Kaikki ehdot tuen saamiseen täytyy, mutta työsopimukset ovat niin lyhyitä pätkiä, etten tiedä onnistuuko näin lyhyillä määräaikaisuuksilla tuen saaminen. Tokikin olen jo yli vuoden noita max 1kk sopimuksia tehnyt ja jatkoa on luvassa, mutta en osaa sanoa miten tähän suhtaudutaan.

  Liked by 1 henkilö

 3. Mervi R

  Kyllä kannatan ”Downshiftausta” eli elämän leppoistamista. Raha ei ratkaise, aika perheen ha ystävien kanssa on monin verroin tärkeämpää. Valta ja vastuu ei kohenna itsetuntoa ystävien silmissä. Rakkaat ystävät on ja pysyy, vaikka olisin vain hoitaja. Miksi polttaa itsensä loppuun, jos vaan on mahdollisuus keskittyä omaan ja perheen hyvinvointiin. Tehdä niitä asioita, joista tulee hyvä olo. Onneksi nykyisin saa valita keiden kanssa aikaansa viettää. Eli tämä hetki riittää ☺️😍

  Liked by 1 henkilö

  1. jennapuu

   No just noin! On ihan huippua oivaltaa asioiden tärkeysjärjestys tässä kohtaa elämää, eikä sitten myöhemmin katua menetettyjä hetkiä 🙏
   Ihanaa joulua teille 😘

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.