TUTUSTU AYURVEDAAN VERKKOLUENNOILLA

Verkkovalmennus saatu ilmaiseksi blogin kautta

Ayurvedaan tutustuminen on ollut yksi kaikkein suurimmin aikuisiällä omaan hyvinvointiini vaikuttaneista asioista. Olen saanut sen avulla paremman otteen sekä mielialani että mahavaivojeni hallintaan ja sen opiskelu on syventänyt itsetuntemustani valtavasti. Samalla se on lisännyt ymmärrystä myös kanssaihmisiä kohtaan ja helpottanut kommunikointia ihmissuhteissa todella paljon.

Rakastan ayurvedassa sen loogisuutta, yksilöllisyyttä ja sovellettavuutta. Mihinkään oppiin ei tule mielestäni suhtautua uskonnollisen tarkasti ja koska olosuhteet vuosituhansien takaisessa Intiassa ja nykypäivän Suomessa eroavat toisistaan melkoisesti, soveltaminen onkin mielestäni hyvin tärkeää. En siis noudata ayurvedan oppeja kirjaimellisesti, mutta huomaan silti tarkastelevani valintojani päivittäin niiden kautta.

Ayurveda lienee nykyään ainakin sanana tuttu useimmille hyvinvointiteemoista kiinnostuneille ihmisille. Vuosituhansien taakse juurensa ulottava intialainen lääketiede mielletään usein lähinnä ruokavalio-opiksi tai wellness-hoitoihin liittyväksi suuntaukseksi, mutta mitä syvemmin ayurvedaan tutustuu, sitä paremmin oppii ymmärtämään miksi sitä kutsutaan elämisen tieteeksi (ayur = elämä, veda = tieto).

Ayurvedassa ihmisen terveyttä hoidetaan kokonaisvaltaisesti, ennaltaehkäisevästi ja ylläpitävästi, ensisijaisena pyrkimyksenä pitää ihminen tasapainossa yksilöllisen ruokavalion ja elämäntapojen avulla, jotta sairauksia ja epätasapainotiloja ei pääsisi ikinä syntymäänkään. Intiassa ayurveda on länsimaisen lääketieteemme ohella toinen virallinen terveydenhuollon muoto, jota opetetaan myös yliopistoissa. Suomeksi aihepiiriin liittyvää tietoa ei tähän asti ole ollut mitenkään turhan paljon saatavilla, ja olenkin käynyt läpi melkoista nettisivu-palapeliä asiaan muutaman vuoden ajan perehtyessäni.

Natural Goods Company julkaisi syksyllä uuden verkossa tapahtuvan Re-Start – hyvinvointivalmennuksen. Valmennuksen Ayurveda-osio sisältää yhteensä kymmenen englanniksi puhuttua, suomeksi tekstitettyä videota, joissa lääkäri Pardaman Sharma kertoo ayurvedan perusteista. Videoiden lisäksi jokainen osio sisältää myös kirjallista materiaalia. Kävin itse pari vuotta sitten ayurveda-konsultaatiossa juurikin Pardamanin vastaanotolla, ja vaikutuin hänen ammattitaidostaan silloin aivan täysin. Noin kahden minuutin jälkeen hän tuntui tietävän minusta kaiken, sillä heti konsultaation aluksi hän määritti henkilökohtaisen kehotyyppini eli doshani. Suosittelen ottamaan videoluentojen katsomisen seuraksi muistiinpanovälineet, sillä ayurveda tuo opiskelijansa sanavarastoon aluksi melko monta uutta termiä, joiden sisäistämisessä muistilista voi olla oikein oiva apu.

pardaman_sharma

Puhun Instagramissa valinnoistani usein ayurvediseen kehotyyppiini viitaten ja moni onkin kysellyt, miten oman kehotyypin eli doshan voi selvittää. Kolmen ”päädoshan” eli vatan, pittan ja kaphan ohella oma kehotyyppi voi koostua myös kahden tai kolmen doshan yhdistelmästä. Eri kehotyyppien ominaisuuksiin tutustumalla alkaa helposti tunnistaa niiden piirteitä läheisissään, ja näin ymmärtää eroavaisuuksia esimerkiksi erilasten kommunkaatiotapojen taustalla. Miksi joku aina hyökkää konflikti-tilanteessa ja toinen toistuvasti vetäytyy? Miksi temperamenttisilla tyypeillä on usein närästystä? Miksi joku innostuu jatkuvasti uusista asioista, kun toinen viihtyy samoilla urilla edeten aivan mainiosti ja lähinnä ahdistuu muutoksista? Kehotyyppi kertoo ihmisestä uskomattoman paljon.

Natural Goods Companyn valmennuksen Ayurveda-osion ensimmäinen jakso sisältää tietoa ayurvedan kehotyypeistä sekä kirjallisen kehotyyppitestin. Täysin varman määrityksen kehotyypistä voi tehdä vain asiaa opiskellut lääkäri tai konsultti, mutta testitulokset ja aiheeseen kirjallisesti tutustuminen antavat monille jo tosi selvän kuvan omasta doshasta. Itse kävin ayurvedakonsultaatiossa tosiaan kaksi vuotta sitten, mutta olin jo ennen sitä varma doshastani, koska olen niin selkeästi ilma-elementin ohjaama vata. Blogini nimikin juontuu nimenomaan vata-doshan tuulisesta luonteesta.

Pidän ayurvedassa ehkä eniten siitä, miten järkevää kaikki on. Olen niin vata kuin vain olla ja voi: Minun on aina kylmä, joten tietenkin on fiksua syödä lämmintä ja lämmittävillä mausteilla maustettua ruokaa kylmien salaattien ja kuivattavien vihersmoothieiden sijaan. Ruoansulatukseni on epäsäännöllinen, joten tottakai minun kannattaa syödä mahdollisimman helposti sulavaa ja valmiiksi mahalleni helppoa ruokaa. Olen pieniruokainen ja unohdan usein syödä, joten minun on tärkeää huolehtia ravintoni olevan tarpeeksi energiapitoista ja täyttävää välttääkseni nälkäkiukut ja turhat epäterveelliset mieliteot. Verenpaineeni on tosi alhainen, joten minun pitää tarkkailla että syön tarpeeksi suolaa. Listaa voisi jatkaa vaikka kuinka. Pittalla ja kaphalla taas on omat tyypilliset ongelmansa, joten heille suositellaan aivan omanlaisiaan ruokavalioita.

Muissa valmennuksen jaksoissa käydään läpi muunmuassa aineenvaihduntaa ja sen merkitystä ihmisen hyvinvoinnille, eri doshille sopivia ruokavalioita, ayurvedisen kitchari-paaston koostamista ja hyötyjä, päivärytmien ja vuodenaikojen seuraamisen merkitystä sekä ayurvedan muita peruspilareita. Olen itse tutustunut ayurvedaan jo sen verran kauan, että en odottanutkaan valmennukselta mitään uutta tietoa, vaan halusin päästä testaamaan sitä nimenomaan teitä ayurvedasta kiinnostuneita lukijoita varten. Silti videoita katsoessa sain tosi hyviä muistutuksia monista asioista ja aivan erityisen paljon pidin ´Ruoka olkoon lääkkeesi´-osion kotiapteekki-neuvoista. Mikäli ayurvedaan tutustuminen on kutkutellut mielessä, saa tästä verkko-valmennuksesta helposti rautaisannoksen perustietoa sekä lisäintoa aiheen pariin sukeltamiseen.

Valmennus on tammikuun ajan tarjouksessa hintaan 45 euroa (norm. 70e) ja kaupanpäälliseksi saa valita myös Mádaran tai Mossan luonnonkosmetiikkaa.

Lue lisää täältä! Mikäli innostut kokeilemaan valmennusta ja ostat sen tämän linkin kautta, Natural Goods Company maksaa minulle pienen provision palkkioksi heidän palvelunsa suosittelusta. Näin voit tukea opintojani ja tämän blogin kirjoittamista. Kiitos!

 

Seuraatko jo Tuulenpolkua Instagramissa ja Facebookissa?

Lue myös:

Aromaterapian alkeita

Päänsärky, ahdistuneisuus, ihottumat – Voiko aromaterapia auttaa?

 

etusivulle

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.