VIHREÄ NOITA – KATTAVA OPAS (KUUKAUDEN KIRJA 1/2019)

kirjan arvostelukappale saatu Viisas Elämä-kustantamolta

Aloitetaanpa uuden vuoden kunniaksi uusi postaussarja. Tuulenpolun Kuukauden Kirja-sarjassa tahdon esitellä teille blogin aihepiiriin (yrtteihin, luontaishoitoihin, aromaterapiaan, henkiseen kasvuun, itsetuntemukseen ja muihin taikuuksiin) sopivia kirjahelmiä. Kerrottakoon heti aluksi, että olen kirjojen suhteen melko kranttu – erityisesti kaikenlaisten ohjekirjojen. Hermostun varsinkin ylimielisiin kirjoittajiin sekä ympäripyöreisiin, perustelemattomiin neuvoihin, joten en viitsi tuhlata aikaani moisiin.

Tammikuun teoksen kirjoittaneen Arin Murphy-Hiscockin teksteistä kuitenkin suorastaan huokuu kokemusperäinen asiantuntemus, sekä syvä kunnioitus luontoa ja sen voimia kohtaan. Vihreä noita – kattava opas yrttien, kukkien, eteeristen öljyjen ja muiden taikavoimien maailmaan on nimensä mukaisesti erittäin kattava ja monipuolinen käsikirja vihreiden voimien näkövinkkelistä elämää tutkiville. Kirja on sydäntälämmittävän kodikas ja myös esteettisesti silmää miellyttävä kokonaisuus.

”Tämä kirja ei sisällä taikuuden kanssa työskentelyä rajoittavia sääntöjä, ei pakollista jumaluuden palvontaa eikä täsmällisesti seurattavia rituaaleja.” (sivu 30)

Olen itse hyvin henkinen ja hengellinen ihminen, mutten koe yhteenkuuluvuutta minkään tietyn uskontokunnan kanssa. Tästäkin syystä Vihreä noita tuntui heti niin läheiseltä. Jo kirjan alkusivuilla tehdään selkeä pesäero esimerkiksi vihreän noituuden ja wicca-uskonnon välille: Toinen on elämänpolku, toinen pyhät kirjansa ja rituaalinsa sisältävä uskonto. Vihreä noita voi olla uskonnollinen, mutta vihreä noituus ei ole uskonto. Se on elämäntapa, jota jokainen voi tutkia ja toteuttaa omista lähtökohdistaan käsin.

”Vihreässä noituudessa ei ole kyse yksilön pakollisesta muuttumisesta, vaan tämän valinnasta harmonisoida oma elämänsä luonnon kanssa.” (sivu 20)

Rakastan syklisyyttä. Vuodenaikoja, kuunkiertoa, kuukautiskiertoa, erilaisia rituaaleja ja juhlapyhiä. Asioiden toistuvuus tuo turvaa, lohtua ja tunteen sekä samanaikaisesta etenemisestä että jo tuttuun takaisin palaamisesta. Ympäristömme ja oman elämämme syklien seuraaminen luo myös vahvempaa tunnetta yhteydestä luonnon kanssa. Vihreä noita tarjoilee ihania ohjeita syklisyyden ja rituaalien kanssa toimimiselle. Löydät esimerkkejä päiväntasausten juhlistamiseen ja kuun eri vaiheiden nostavien tai laskevien voimien seuraamiseen. Kirjasta löytyy neuvoja myös elementtien kanssa työskentelyyn ja alttareiden tekemiseen, mitkä ovat omia mielipuuhiani, kuten täällä jo aiemmin kirjotinkin.

Aromaterapian opiskelijana mua jännitti ihan älyttömästi tämän kirjan Voimaannuttavat eteeriset öljyt-luku. Tsekkasin sen itseasiassa heti kirjan kustantamolta saatuani ja mietin samalla, miten tarvittaessa muotoilisin paluupostina, etten voi kirjoittaa yhden yhtä hyvää sanaa sellaisesta kirjasta, jossa neuvotaan käyttämään eteerisiä öljyjä kyseenalaisin tavoin. Onneksi pelkoni oli turha ja sain tutkia koko kirjan helpottuneena – oman koulutukseni pohjalta tarkasteltuna se on laadukas teos vailla huikentelevaisia asiavirheitä.

Kirja noituudesta, kirja noidille, parantavat kivet, yrtit, kasvit, kukat, eteeriset oljyt

Vihreä noita on ihastuttavan silmäiltävä kirja: Sitä voi lukea luvun sieltä ja toisen täältä oman kiinnostuksen mukaan. Hyvin jäsenneltyihin osioihin ja lukuihin on helppo palata aina tarvittaessa. Esimerkiksi erilaisista puista, kukista ja kivistä ominaisuuksineen on tehty selkeät listat – sisäinen listojenrakastajani kehrää tyytyväisenä. Keittiö-luku taas sisältää runsaasti erilaisia reseptejä niin kotikosmetiikan kuin yrttijuomienkin valmistamiseen.

”Onko rosmariiniteen hauduttaminen päänsäryn helpottamiseksi loitsu, vai onko se luonnollinen lääke? Vihreälle noidalle tällä ei ole juurikaan merkitystä, vaan tärkeämpää on rosmariinin energian valveutunut käyttö hetkellisen epätasapainon korjaamiseksi.” (sivu 29)

En voi kuin ihastella kirjan monipuolisuutta, ja suosittelen sydämellisesti sitä käsikirjaksi kaikille, jotka tuntevat sisimmässään vihreiden voimien kutsun. Varsinkin oman polkunsa alkupäässä olevat ja opastusta kaipaavat saavat tästä teoksesta mainion toverin matkaseurakseen. Teos kuvailee juuri sitä, mitä itsekin koen maagisen elämän olevan: Taianomaisuuden näkemistä jokapäiväisessä arjessa.

Joko olet tutustunut tähän kirjaan? Mitä tykkäsit?

Uutta kuukauden kirjaa pääset ehdottamaan ja äänestämään Tuulenpolun Instagramissa

Seuraatko jo Tuulenpolkua myös Facebookissa?

3 Comments

  1. Miu Mannila

    Oih! Ihana kirja! Pitää pyytää tämä lahjaksi! Kirjoitit tosi hyvin ja sain tästä tekstistä todellista yhteenkuuluvuuden tunnetta lukiessani ajatuksiasi elämän sykleistä, ne rauhoittavat ja voimaannuttavat mikuakin kun pystyn paikantamaan tunteiden vaihtelulle ja muulle ajanjaksot joita seurata.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.