postaus sisältää affiliate-linkkejä

Vuorossa Kuivan ihon hoito-postaussarjan toinen osa, jossa käydään läpi vinkkini hilseilevän ja ärtyneen hiuspohjan hoitoon. Löydät tästä postauksesta sekä luonnonkosmetiikkasuosituksia että DIY-kuorivan hiusnaamion superhelpon ohjeen. Muista myös sarjan ensimmäinen osa kasvojenhoitoon liittyen.

Jos päänahka oireilee varsinkin pakkasella hilseillen, kirvellen ja kutisten, kannattaa ihan ensimmäisenä tsekata oma shampoo ja muut hiustenhoitotuotteet. Vaikka paketissa kuinka olisi vihreää väriä ja mainoslauseita aloe verasta tai mustikkauutteesta, voi niiden taakse kätkeytyä vaikka millaisia haitallisia kemikaaleja. Onko appi nimeltä CosmEthics jo tuttu? Sen avulla on helppo tarkistaa, sisältääkö tietty kosmetiikkatuote jotain haitalliseksi luokiteltavaa. Tiesitkö, että esimerkiksi hellävaraisina mainostettujen Linna ja Erittäin Hieno Suomalainen-sarjojen moni tuote saa varoitusmerkinnän? Jo pelkkä shampoon vaihtaminen voi helpottaa hilseilevän ja ärtyneen päänahan tilannetta, kuten yhdellä kaverillani kävi hänen vaihdettuaan neuvostani Linna-shampoosta laadukkaaseen luonnonkosmetiikkaan.

Hyvät shampoot & hoitoaineet

Mulla on ollut jo tosi pitkään käytössä kaksi eri shampoota ja yksi hoitoaine. Oon käyttänyt luonnonkosmetiikkaa niin kauan, että ”tavallisen” kosmetiikan shampoot ja muutkin suihkutuotteet tuntuu jopa vähän ällöiltä koostumuksiensa ja hajujensa puolesta. Luonnonkosmetiikkaan vaihtamisessa monella on ollut ongelmana hiusten hetkellinen rasvoittuminen, mutta itse en muista, että tälle kuivalle päänahalle olisi sellaista vaihetta tullut lainkaan. Hiusten pesuväli sen sijaan harveni huomattavasti.

Pisimpään suosikkeinani ovat pysyneet, yllätys yllätys, lempparimerkkini Mádaran shampoo ja hoitoaine. Vaikken enää värjää hiuksiani, käytän edelleen noita värjätyille hiuksille tarkoitettuja versioita, koska ne tuntuvat muita kokeilemiani Mádaroita hoitavammilta. Olen huomannut, että jos lainaan vaikka kyläillessä jotain ”tavallista” shampoota, tuntuu ettei se peseydy kunnolla pois, vaan jättää inhottavan liukkaan kalvon hiuksiin. Luonnonkosmetiikan puolelta kokeilin joskus myös joitain huomattavasti edullisempia shampoita kuten Santea, mutta ne on olleet minun hiuksilleni ja päänahalleni aivan liian kuivattavia. Onneksi Madaraa löytyy säännöllisesti alennusmyynneistä.

Päänahka kuivuu talvella

Yrttihoitoa & aromaterapiaa

Yrttipuolelta hiusten- ja ärtyvän hiuspohjan hoidossa kaikkein suosituimmat kasvit ovat nokkonen ja rosmariini, ja niiden kumpaisenkin voimat on yhdistetty tähän feelingin shampooseen. Syksyllä kylässä käynyt Pöpelikön Pia kokeili tätä shampoota meillä ja tilasi sitä minulta heti kaksin kappalein, kun tykästyi niin kovasti sen hoitavuuteen. Ei kuulemma ole tavisshampoisiin enää paluuta, tai hoitoaineelle tarvetta! Rosmariini-nokkosshampoon tuoksu on yrttisen raikas ja unisex, joten tästä on tullut myös mieheni suosikkishampoo.

Kunnon tehohoidon kuivalle hiuspohjalle voi suorittaa tosi helposti kotikonstein. Alla oleva resepti pelasti alkutalvesta siskoni ärtyneen päänahan, ja on helposti varioitavissa käyttötarpeen ja kotoa löytyvien tarvikkeiden mukaan. Jos olet raskaana, sinulla on epilepsia tai hoidat lapsen päänahkaa, kannattaa konsultoida aromaterapian ammattilaiselta sopivan eteerisen öljyn valintaa tai jättää se kokonaan pois ja hyödyntää vain hydrolaattia. Rosmariinin eteerinen öljy on vahvaa, joten sen annostelussa saa olla tarkka.

1. Sekoita ruokalusikallinen kookosöljyä, 1 tippa eteeristä rosmariiniöljyä ja ripaus ruokosokeria tai ruususuolaa. (Jos iho on rikki, käyttäisin kookosöljy + 1 tippa laventelia yhdistelmää, ja jättäisin kuorivan sokerin/suolan pois.)

2. Suihkuta hiuspohjaan rosmariinihydrolaattia. (Muukin hydrolaatti käy, mutta rosmariini on suositelluin hiuspohjalle.)

3. Hiero naamio kostutettuun hiuspohjaan hellästi ja anna vaikuttaa 5-10 minuuttia. Pese sitten hyvin.

4. Suihkuta heti pesun jälkeen hiuspohjaan rosmariinihydrolaattia. Rosmariinihydrolaattia voi käyttää aina pesun jälkeen, mutta erityisesti kuorinnan jälkeen hydrolaatti pääsee kunnolla imeytymään ja hoitamaan päänahkaa. Hydrolaattien kanssa nopeus on aina valttia, eli sitä kannattaa käyttää juuri ennen ja heti jälkeen naamion, ettei se ehdi haihtua hukkahan.

Muista myös:

Anna päänahan hengittää – älä siis haudo päätä jatkuvasti pipolla tai pidä märkää tukkaa ponnarilla.

Sarjan viimeisessä osassa käyn läpi vartalon kuivan ihon hoitoa tuotesuosituksineen sekä ruokavalioon lisättävien öljyjen hyötyjä kuivan ihon hoidossa. Koostumme siitä mitä syömme, joten iho kaipaa tietenkin kosteutusta myös sisältä päin.

lue myös:

Kuivan ihon hoito 1/3: Kasvot

Helpot DIY-vinkit

Päänsärky, ahdistuneisuus, ihottumat – voiko aromaterapia auttaa?

ohjeet feeling-tuotteiden tilaamiseen löydät halutessasi täältä

Seuraatko jo Tuulenpolkua Facebookissa ja Instagramissa?

etusivulle