MIKSI KÄYTTÄÄ NOKKOSTA? 5 VINKKIÄ + RESEPTI NOKKOSUUTTEESEEN

Jos Kippari-Kalle olisi ollut vähän valveutuneempi tyyppi, hän olisi boostannut voimiaan pinaatin sijaan nokkosella. Nokkonen sisältää seitsemän kertaa enemmän rautaa kuin pinaatti, mutta se on yhtä miedon makuista ja helposti lisättävissä melkein mihin tahansa ruokaan. Nokkosen kerääminen luonnosta kuuluu jokamiehenoikeuksien piiriin, mutta tätä kasvia hyödyntääkseen ei ole pakko lähteä keräilyretkelle, sillä sitä saa nykyään ostettua monessa muodossa kaupoistakin.

Vinkkien alta löydät superhelpon ohjeen oman nokkosuutteen valmistamiseksi.

1. Kokeile nokkosta luonnollisena rautakuurina.

Tällä hetkellä puhutaan todella paljon raudanpuutteesta ja kehon tyhjenneiden rautavarastojen aiheuttamista ongelmista. Moni tuttuni on todennut, että nokkosuutteen rauta imeytyy heille paljon paremmin kuin synteettinen rauta. Rautaa poistuu kehosta esimerkiksi kuukautisten yhdeydessä, joten runsaista kuukautisista kärsivälle nokkonen voisi olla hyvä tuki aina vuotopäivien jälkeen. C-vitamiinin samanaikainen nauttiminen parantaa raudan imeytymistä.

2. Lisää kuivattua nokkosta ruokiin

Kuivattu nokkonen sopii oikeastaan ihan mihin tahansa. Itse lisään sitä kastikkeisiin, keittoihin, kiusauksiin, lettuihin, munakkaisiin, smoothieihin, mausteivoihin ja vaikka pakastepitsan päälle.

Hienonna kuivattu nokkonen kädessäsi jauhemaiseksi vasta juuri ennen ruokaan lisäämistä. Kuivattujen yrttien sanotaan säilyttävän makunsa ja ravintoaineensa näin paremmin. Pitkää kuumennusta kannattaa välttää, joten lisää yrtit joko ruoanvalmistuksen lopussa tai valmiin annoksen päälle.

3. Tehosta vastustuskykyä.

Kiinalaisen lääketieteen mukaan ajateltuna nokkonen on munuaisiin vaikuttavan yrttinä hyväksi vastustuskyvylle. Valmista siis flunssakausien yhteydessä (ja milloin tahansa muulloinkin) nokkosesta maistuvaa yrttiteetä. Lisää teelusikallinen kuivattua nokkosta mukiin ja kaada päälle reilu pari desiä kuumaa vettä. Hauduta 5-10 minuuttia ja lisää juuri ennen juomista sekaan myös hunajaa.

4. Käytä nokkosta detox-kuurien yhteydessä.

Munuaisten toimintaa tukevana nokkonen tehostaa kehon nesteenpoistoa. Nokkosta kannattaa käyttää siis myös erilaisten puhdistuskuurien aikana joko tee- tai uutemuodossa antamaan kyytiä turvotuksille. Muista juoda myös paljon vettä!

5. Lisää nokkosta hiustuotteisiin

Nokkosta on perinteisesti pidetty yhtenä parhaana hiuspohjaa hoitavana yrttinä. Kokeile lisätä 5 tippaa nokkosuutetta shampoon tai hoitoaineen sekaan hiustenpesun yhteydessä, mikäli kärsit esimerkiksi päänahan hilseilystä tai kutinasta. Voit myös käyttää laimeaa nokkosteetä hiushuuhteena.

Huom! Nokkosuute saattaa reagoida esimerkiksi suoravärien kanssa tummentaen niitä, joten huomioi tämä, mikäli värjäät hiuksiasi.

Yrttipaja nokkonen

NOKKOSUUTE

Tarvikkeet: Keittiövaaka, laadukasta kuivattua nokkosrouhetta esimerkiksi Yrttipajalta (*tuote saatu), 60% vahvuista kirkasta alkoholia, pieni kannellinen lasipurkki, tummia tippakorkillisia tai pipetillisiä lasipulloja (esimerkiksi feelingiltä)

Kun uute valmistetaan kuivatusta yrtistä, käytetään 1:5 kaavaa. Jos käytät esimerkiksi 20g kuivattua nokkosta, punnitset alkoholia 5-kertaisen määrän (5 x 20g = 100g). Tämä ei ole millin tai gramman tarkkaa puuhaa, sillä luonnossa kasvavien kasvien pitoisuudet eivät tietenkään ole vakioituja, vaan ne sisältävät sää- ja kasvuolosuhteista riippuen enemmän tai vähemmän itselleen tyypillisiä aineita. Tämä on kuitenkin oivallinen perusohje.

Ohje: Sekoita kannelliseen lasipurkkin 20g hienonnettua nokkosta ja 100g alkoholia. Kannattaa valita mahdollisimman pieni purkki, jottei kannen alle jää turhaa ilmatilaa. Anna uuttua kaksi viikkoa ja siilaa neste sitten esimerkiksi harsokankaan läpi. Pullota tummiin lasipulloihin ja käytä kuureina, esimerkiksi 20 tippaa kolmesti päivässä viikon ajan.

Yrttipajan valikoimasta löytyy nokkosen lisäksi monta muutakin ihanaa yrttiä, joista tehdä omia uutteita tai vaikka teesekoituksia. Voit valmistaa uutteen tällä samalla ohjeella myös vaikkapa siankärsämöstä tai kuismasta.

Lue myös:

DIY Yrttihunaja

DIY Pyykkietikka

Kotiapteekkini yrtit & öljyt

Seuraatko jo Tuulenpolkua Facebookissa ja Instagramissa?

etusivulle

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.